Projekcijom čileanskog filma „Neruda” večeras u 20 sati, istovremeno u Beogradu, Nišu i Novom Sadu počinje 12. festival „Slobodna zona”. Tokom šest dana ovog međunarodnog festivala biće prikazano 50 dokumentarnih i igranih dela iz celog sveta, a za početak je odabran film Pabla Laraina koje ispituje ulogu umetnika u društvu: treba li on da bude angažovan, heroj i glas hiljada ljudi?

Okosnicu programa čine filmovi o problemima savremenog društva u doba globalizacije: od rata u Siriji (potresni dokumentarac „Ukleti” sirijske rediteljke Live Jazji, o ljudima zarobljenim u ruševinama gradova), preko njegovih posledica (berlinski pobednik „Požar na moru” Đanfranka Rozija, dokumentarac o migrantskoj krizi), do zastrašujuće perspektive globalnog sajber-rata u koji je svet već zakoračio (američki „Zero Days” Aleksa Gibnija).

Publika će imati prilike da vidi „Pod suncem”, film o tročlanoj porodici u Pjongjangu, koji je ekipa snimala pod stalnom prismotrom vlasti, zatim „Sutra” u kom glumica Melani Loren i aktivista Siril Dion istražuju da li je moguće menjati svet i šta svako od nas kao pojedinac može da učini na putu promene, kao i „Uncertain” o kažnjeničkoj koloniji na obali umirućeg jezera.

U posebnoj tematskoj celini „Ženska linija” biće prikazana dva filma o nasilju i prevazilaženju lične i kolektivne traume, najavio je direktor festivala Rajko Petrović. Junakinje filmova „Zamka za snove” i „Žene plešu sećanja” na ličnom primeru pokazuju kako se kroz stvaralački čin i društvenu akciju artikuliše protest i osvajaju prava i slobode.

Biljana Tutorov, selektorka regionalne selekcije, odabrala je 17 filmova o posledicama prošlosti, o sadašnjosti i budućnosti regiona, u kojima je reč data svedocima a ne istoričarima. Među tim filmovima je i „Zaveštanje” Ivana Jovića, u kojem govore poslednji preživeli iz logora NDH, dokumentarac koji će na „Slobodnoj zoni” imati svetsku premijeru.

Festival ove godine postaje takmičarski, a filmove će ocenjivati nekoliko žirija. Biće proglašeni najbolji angažovani film u međunarodnoj konkurenciji (predsednica žirija je kritičarka našeg lista – Dubravka Lakić), kao i u regionalnoj selekciji. U selekciji „14 plus” žiri tinejdžera činiće učenici srednjih škola Beograda, a biće dodeljena i nagradu žirija „Hjuman rajts”.

Publika „Slobodne zone” će, kao i ranijih godina, svojim glasovima odabrati pet filmova koji će narednog proleća biti prikazivani u okviru turneje festivala po gradovima Srbije.

Izvor: Politika

Comments

comments

Related Posts