Pisac i novinar Aleksandar Đuričić u svojoj novoj knjizi “Čuvarkuće” (Samizdat B92) otkriva do sada neispričane delove života jugoslovenskih književnika iz ugla njihovih udovica, ali i najbližih prijatelja i saradnika.

Aleksandar Đuričić, novinar i pisac

Nepoznati detalji o Pekićevim godinama u Londonu, Kaporovim poslednjim danima, o tome zašto je Milorad Pavić tri godine bio bolestan posle “Hazardskog rečnika”, i mnoštvo nepoznatih detalja iz života velikana otkriva nam ova knjiga.

 Kako si došao na ideju da preko udovica dođeš do priča o našim najznačajnijim književnicima?

– Nisam imao baš neki tajni plan, prosto se desilo. Zaintrigirao me je članak u novinama o knjizi, pa posle i knjiga, koju je objavio sestrić Mike Antića, pa sam pomislio da bi bilo zanimljivo da ipak čujemo svedočenja iz prve ruke, o najznačajnijim jugoslovenskim piscima i pesnicima. Tako sam počeo da kucam na vrata žena koje su živele sa bardovima pisane reči, teglile njihovu slavu, mrzovolju, boemštinu, smejale se i plakale sa njima i na kraju ih ispratile u legendu.

Šta te je prvo zaintrigiralo pre objavljivanja knjige?

– Mene uvek provocira sočna priča. Pomisao da mogu da zavirim u intimne odaje ljudi koji su objavili epohalna dela srpsko-hrvatsko-crnogorsko-bosanko/bošnjačke književnosti, valjda se to tako sada zove, je bila okidač. Bilo je to uzbudljivo dvogodišnje putovanje, sa povremnim pauzama da uzmem daha i malo vina, u kome se zaista dešavalo svašta. Kada uđete u nečiji život, i otvorite tajne škrinje, važno je da te proključale emocije budu spakovane na pravi način.

Koji od junaka ove knjige je imao najburniji život?

– I posle svega, ne usuđujem se da to merim. Radije ću to da prepustim čitaocima, neka sude po sopstvenim ukusima. Da su živeli burno jesu, iz ove perspektive gledano i raskalašno, umeli su da budu bogati i kada nisu imali love, da odmeravaju sujete, mere veličinu ponosa, da budu i ljubavnici i izdajnici. Sve u svemu, baš su gotivni.

Mika Oklop u knjižari u Cetinjskoj sa prijateljima. Između ostalih tu su Dragoš Kalajić sa ženom, Milan Vlajčić, Momo Kapor…

Šta si saznao od supruge Mirka Kovača?

ČITAJTE  Marčelo: Ako ne možeš da ih pobediš, nemoj da im se pridružiš

– Slobodana Matić je prvi put progovorila od kada su ona i Mirko, početkom devedesetih, pobegli iz nacionalizmom zaraženog Beograda. Sedeli smo, u njihovoj kući u Rovinju, na verandi, noć pošto su je neki Rumuni koji ordiniraju Istrom opljačkali. Nisu uzeli ni Kovačeve knjige, ni Bobine slike, već neki nakit. Dugo smo razgovarali i u njegovoj radnoj sobi, i u njenom ateljeu, u toj kući koja izgleda kao “razglednica za srećan život”. Sa zidova nas je promatrao njen portret Danila Kiša sa maslačkom, po svedočenju Miljenka Jergovića, najbolja Kišova slika. Svašta se tu otvorilo, ali mi nekako i sada blinka ta epizoda kada je Kiš u sred noći, banuo u njihov stan u Medakoviću 2, ljut i pripit, jer ga je Kovač opisao u romanu “Uvod u drugi život” na način koji mu se nije dopao. To su razrešili već sutradan odlaskom u Novi Sad, na mađarski gulaš, gde su uglavnom ćutali. Dosta smo razgovarali o Kišu, čije udovice u ovoj knjizi nema, ali on se prepliće kroz sve priče, kao neki tajni svedok.

Šta otkriva ispovest udovice Antonija Isakovića?

– Posle višemesečnih pregovora, nekoliko autorizacija i sedam sati razgovora u stanu te “pametne zgrade” broj 19 na Studenstkom trgu, gde su nekada živeli Antonije Isaković, Slobodan Selenić i Mića Popović, imao sam osećaj da ću da se onesvestim, čekajući trolu. I sad imam isti osećaj dok je čitam jer boli koliko je iskrena, koliko je Leposava Milanin bila lepa i zavodnički drska i živahna, i tada, godinu i po dana pred smrt.

Venčanje Antonija Isakovića sa Leposavom Milanin i kumovima Dobricom Ćosićem i Oskarom Davičom

Kakve su bile ljubavne pustolovine Oskara Daviča?

– Mali vam je ovo prostor za to. Najznačajniji komunistički pesnik, visok 160 cm imao je tri zvanične žene i mnoštvo ljubavnica. Kćerku Janu dobio je u 68. godini. Voleo je, pred bliskim ljudima, da se hvali svojim ljubavnim avanturama, pa je jednom, kada je imao sedamdeset i nešto, Mirku Kovaču i Kišu, pričao o “četiri metka za noć” sa svojom mladom ženom. To je Kovač kasnije opisao u knjizi “Pisanje ili nostalgija” u tekstu “Čuvajte mi muda”. Ali, nije on jedini, svi ovi pisci su za života proizvodili i emitovali strast. Valjda da bi mogli kasnije da je opisuju ili da ugase sopstevene nemire.

ČITAJTE  Luka Mičeta: Čitanje zahteva intenzivno mentalno učešće, što mnogim ljudima pričinjava teškoću

Kakvo je svedočanstvo udovice Mike Oklopa, tvorca kultnog romana “CA blues”?

– Nismo se nikada sreli, komunicirali smo tri meseca mejlom. Iskreno, nisam ni znao da je Mika Oklop imao ženu, ovo je njeno prvo pojavljivanje u javnosti. Za njenu priču toplo preporučujem maramice. Inače, osim erotike u “Čuvarkućama” ima dosta i suza.

Izvor: Blic


Leave a Reply

Your email address will not be published.