Nemačka književnost u fokusu sledećeg sajma knjiga


Međunarodni sajam knjiga 61. po redu, završava se danas. Na njemu je ove godine nastupilo preko 450 izlagača, od kojih četrdesetak iz inostranstva. Nagrade za najbolje izdavače dobile su izdavačke kuće Clio i Laguna.

Čitalačka publika danas je poslednjeg dana Sajma mogla da se druži sa Lazarom Ristovskim koji je potpisivao “Jednostavne priče”, za koje kaže da su “jednostavne, istinite i ljudske – u kojima su tuga i humor pomešani kao i u životu”.

Prema rečima organizatora, broj posetilaca je i ove godine premašio očekivanja. Ovakva poseta iz godine u godinu postavlja pitanje da li zaista toliko volimo da čitamo ili su knjige, iz nekog razloga, privlačnije kada su na Sajmu.

“Ono što ja primetim u ovoj gužvo je da kada ljudi izlaze sa Sajma nose pune kese knjiga nekih. Ja im ne pregledam da vidim šta su to poneli, ali pretpostavljam da će da ih čitaju. Neko obogaćuje kućnu biblioteku, neko će da čita. Svi imamo knjige koje smo kupili, a nikada ih nismo pročitali a čekaju neka bolja vremena. Islim da smo ipak knjigocentrični narod i da su kod nas knjiga i pričanje veoma važna stvar”, rekla je PR Sajma knjiga Mira Radonjić.

Počasni gost narednog, 62. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga biće zemlje nemačkog govornog područja Nemačka, Lihtenštajn, Austrija i Švajcarska, a njihovim predstavnicima danas je uručena Otvorena knjiga.

Izvor: N1info


PROČITAJTE I OVO:  SADA I NA SRPSKOM JEZIKU: Knjiga na osnovu koje je Amazon snimio čuveni film