U okviru obeležavanja Svetskog dana knjige i autorskog prava u utorak, 26. aprila, u 12 sati, u Atrijum Narodne biblioteke Srbije biće održan razgovor povodom objavljene knjige Autor i njegov izdavač Zigfrida Unzelda (Ultimatum, 2015).

Govore: Nikola B. Cvetkovič, prevodilac i Dragan Jovanović, sociolog kulture.

Ugledni nemački izdavač Zigfrid Unzeld (1924-2002), dugogodišnji urednik u izdavačkoj kući Zurkamp Verlag, u svojoj studiji Autor i njegov izdavač govori o poslovnim vezama i prijateljstvu sa četiri evropska autora 20. veka: Hermanom Heseom, Rajner M. Rilkeom, Bertoltom Brehtom i Robertom Valzerom.

Konflikti i odnosi autora i izdavača su relativno zapostavljeni deo u istoriji književnosti i kulturnoj istoriji. Taj napeti deo kulturne istorije izdavaštva, književnosti i autora Zigfrid Unzeld ilustruje rečima jednog sociologa (autora) koji u ogorčenom pismu uredniku i izdavačkoj kući piše da je Napoleon, između ostalog, bio veliki i zbog toga što je naredio da se strelja jedan izdavač.

Poznat je Geteov gnev prema izdavačima: “Svi knjižari (Gete misli na izdavače) pripadaju đavolu, za njih mora postojati poseban pakao”. Čak i ovako poznati pisci imali su problemama sa izdavačima dok se savremena slika izdavaća, smatra Unzeld, automatski dovodi u vezu sa sledećim epitetima: bogat, elitan, konzervativan, autoritativan, sprovodi cenzuru, kapitalistički orijentisan, izrabljivač, zainteresovan iskljičivo za profit…

Comments

comments

Related Posts