U izdanju Kreativnog centra objavljena je knjiga Nauka. 40 naučnika i istraživača.

Autor teksta je An Blanšar, a ilustrovao je Tino.

Nauka. 40 naučnika i istraživača upoznaje čitaoca s pionirima na polju različitih naučnih disciplina. Tu su matematičari, astronomi, fizičari, hemičari, biolozi, informatičari… Neki od njih su svima poznati, a drugi su tokom istorije ostali u senci. Među njima su i žene koje su vekovima bile potiskivane i tek u novije vreme su se izborile za svoje mesto u naučnim krugovima.

Knjiga sadrži biografije naučnika i istraživača, podatke o njihovim otkrićima, okolnostima u kojima su nastala i praktičnoj primeni tih izuma, razne anegdote iz njihovih života, kao i različite zanimljive činjenice. Otkrića svih tih naučnika uticala su na razvoj čovekovog pogleda na svet i otvaranje puta ka novim saznanjima. Upravo zbog takvog značaja nauka je tema o kojoj se uči od najranijeg detinjstva. Međutim, iako su imena naučnika ponekad neodvojivi deo naziva zakonitosti koje su postavili, često predstavljaju samo apstraktne pojmove. Iz ove knjige mladi čitaoci će saznati da se iza svakog od tih imena nalaze stvarne ličnosti koje su radile u određenim okolnostima i na osnovu dotadašnjih saznanja. Razumeće da istorija nauke nije završena, već traje i sada, tako da i sami mogu postati deo nje.

Uz knjigu Nauka. 40 naučnika i istraživača u istoj ediciji objavljeno je još nekoliko knjiga – Biblija. 40 biblijskih ličnosti, Pop rok. 40 legendarnih izvođača i muzičkih grupa, i Fudbal. 40 slavnih igrača.

Sve one sadrže podatke o najvažnijim ličnostima u vezi s temom kojom se bave, kao i brojne druge korisne podatke za razumevanje oblasti o kojoj govore. Time se svrstavaju u idealno štivo za razvijanje ljubavi prema znanju i doprinose opštem obrazovanju čitalaca.

Comments

comments

Related Posts