Najznačanija Deretina izdanja između dva Sajma knjiga


U godini u kojoj Dereta obeležava 35 godina postojanja sa 50 novih naslova, najznačajniji je svakako roman Pjuriti Džonatana Frenzena, po mnogima najznačajnijeg pripovedača današnjice. Sada već možemo da tvrdimo da je Pjuriti, uz njegova prethodna dva remek-dela Korekcije i Sloboda, deo trilogije: glavna tema opet je porodica i intimni problemi pojedinca unutar nje.

Dobitnik Internacionalnog „Bukera“ za 2016, južnokorejska autorka Hang Kang postigla je ogroman svetski uspeh sa romanom Vegetarijanka. U pitanju je originalni i najblaže rečeno šokantni roman o devojci koja iznenada odlučuje da unese radikalne izmene u svoju ishranu, što će imati velike posledice, kako za nju, tako i za njenu porodicu.

Otvoreni grad nigerijsko-američkog pisca Tedžua Kola mnogi svrstavaju u najznačajnije romane napisane na engleskom jeziku u novom milenijumu. U izvanrednom prevodu Alena Bešića, ovo delo će napokon biti predstavljeno i našoj publici. To je priča o Njujorku posle 11. septembra viđenog kroz vizuru došljaka koji se suočava sa ksenofobijom ali i sa sopstvenim demonima iz prošlosti.

Svakako, Deretina književno najrelevantnija je edicija „XX vek“. U njoj su predstavljeni romani  iz prethodnog veka koji su u svetu već kanonizovani kao klasici, ali kod nas ili nisu uopšte do sada bili prevedeni, ili nisu dobili zasluženu pažnju književne kritike. Satantango Lasla Krasnohorkai već duže vreme slovi za jedan od najboljih modernih mađarskih romana. Satantango je „roman čekanja” o bezimenoj mađarskoj varošici i njenim ubogim grotesknim žiteljima zarobljenim u zamku sopstvene neodlučnosti da napuste svoju ustajalu zabit i krenu u potragu za boljom budućnošću.

Ptice Tarjeja Vesosa bile su pravo otkrovenje za srpskog čitaoca. Velikan norveške i evropske književnosti, nekim čudom do sada neprevođen kod nas, napisao je roman koji mnogi svrstavaju u red sa kamijevim delima. Ptice su roman o Matisu Tupanu, čoveku skromne inteligencije koji nije u stanju da se sam brine o sebi i kome u bajkolikom okruženju norveškog ostrvskog pejzaža priroda otkriva tajne.

PROČITAJTE I OVO:  Na kakvo putovanje idete sa knjigom "Na mapi utopije"?

Marginalac Robertsona Dejvisa se smatra najznačajnijim kanadskim romanom svih vremena a Marginalac je njegov magnum opus. Da je kojim slučajem Jung ikada pisao romane, to bi zasigurno bilo nešto nalik ovom delu. Likovi odražavaju nekoliko suštinskih tema, pre svega temu krivice, odnos između materijalizma i duhovnosti, kao i tanku liniju između istorijskog i mitološkog.

Od velikih romana iz edicije „XX vek“ koje su odranije bile poznate srpskim čitaocima tu su još remek-dela Krvavi meridijan Kormaka Makartija, Bleda vatra Vladimira Nabokova, Slikar prolaznog sveta Kazua Išigura, Klanica pet Kurta Vonegata.

U okviru projekta Kreativna Evropa, između ostalih Dereta predstavlja Prognan sa svih strana Huana Gojtisola, najvećeg živog španskog pisca. Roman predstavlja oštru kritiku savremenog kapitalističkog korporativnog sistema, religijskih institucija i otuđenja u eri internet kulture.

Dve srpske sultanije Nikole Giljena predstavlja nezaobilazno štivo za sve ljubitelje istoriografije. Giljen analitično i strpljivo skida koprenu sa dve zaboravljene heroine srpskog srednjeg veka, Olivere Lazarević, kćerke Kneza Lazara, i Mare Branković, kćerke Despota Đurađa Brankovića koje su postale žene turskih Sultana, Bajazita I i Murata II.

Klasična filozofija i dalje deo zauzima značajno mesto u Deretinom katalogu: knjiga Rasprave o slobodi objedinjuje dela dva velika nemačka mislioca, Šelinga i Hajdegera, koji se u ovom izdanju pojavljuju rame uz rame kao autori rasprava o slobodi.

Aristotelovo klasično delo O nastajanju i nestajanju već dugo nije objavljivano kod nas tako da ovo prava prilika da naše čitaoce podsetimo na to esencijalno delo antičke filozofije.

Od velikih svetskih komercijalnih hitova Dereta je objavila treći deo distopijske epopeje Dmitrija Gluhovskog Metro 2035 , kao i osmi nastavak najprodavanije dečije knjige na svetu, a i kod nas, Dnevnik šonjavka – Loša sreća.