U petak, 20. septembra sa početkom u 19 časova u Galeriji 73 (Požeška 83a) biće upriličena tribina o najvećim mitovima i zabludama srpske istorije.

Mnogo smo puta čuli da se na dvoru Nemanjića jelo zlatnim viljuškama…Ali da li je to mit ili ili istorijska istina? Gde su glave kneza Lazara i Кarađorđa; da li je Marko Кraljević junak ili turski vazal; da li je Vuk Branković izdajnik; da li je kraljica Draga u trenutku ubistva bila trudna; da li je Gavrilo Princip napisao čuvene stihove o „bečkim sjenama“, da li je major Gavrilović izgovorio čuveni borbeni poklič; zašto na Titovom grobu nema petokrake?

Ovo je tek vrh ledenog brega najvećih mitova i zabluda srpske povesti, koji će u živoj, a finoj raspravi, naučno, a popularno raskrinkavati naš znameniti istoričar Dejan Ristić, pisac aktuelne knjige “Mitovi srpske istorije”, koja još nije imala beogradsku promociju.

Tragajući precizno, istorijskim i naučnim činjenicama, gost Dejan Ristić otkriće prisutnima šta je mit, a šta se zaista dogodilo u brojnim mitologiziranim crticama nacionalne istorije.

Saznaćemo kako su narodni pripovedači, guslari, putopisci, pesnici, brojnim prelomnim događajima dodali svoje vizije, domišljali ih, domaštavali, zaodenuli u novo ruho. Кako se to ulilo u „izmišljenu tradiciju“, u jednu široku reku mitova, koja vekovima ili decenijama zapljuskuje srpski narod, budi njegovu radoznalost, vodi ga ka stranputici, ali i u opojne predele verovanja i zadovoljstva.

Ulaz je slobodan, razume se. Ljubazna domaćica je Smiljana Popov, autorka i urednica emisije “Beograd za početnike”, prve tv emisije u Srbiji koja je ušla u prosvetni sistem, a njen vrli gost, koji će naučno secirati najveće mitove i zablude nacionalne povesti je istoričar Dejan Ristić.

Biće ovo veče za učtive rasprave i učenje na istinitim temeljima, baš kao i nova knjiga Dejana Ristića “Mitovi srpske istorije”.

ČITAJTE  Uručena nagrada "Milan Rakić"

Leave a Reply

Your email address will not be published.