Godina je 1866. Volter Mudi je došao na Novi Zeland da se obogati na nalazištima zlata. Iste večeri kad je doputovao nailazi na napeti skup dvanaest meštana, koji su se u potaji okupili da razmotre niz nerešenih zločina. Jedan bogat čovek je nestao, jedna prostitutka je pokušala da se ubije, a u kući zlosrećnog pijanca pronađena je ogromna svota novca. Mudi ubrzo biva uvučen u mrežu isprepletenih sudbina, komplikovanu poput rasporeda zvezda na noćnom nebu.

Misteriozni nestanci i pronalasci, zlatna groznica iz devetnaestog veka, čarobni netaknuti predeli Novog Zelanda i živopisni junaci naslikani su na nebeskom platnu romana „Videla“ Elenor Katon, najmlađe dobitnice Bukerove nagrade za 2013. godinu, upravo za ovaj roman. Rođena je 1985. godine u Kanadi, a odrasla je na Novom Zelandu. Njen književni prvenac, roman The Rehearsal, ušao je u uži izbor za Gardijanovu nagradu za prvu knjigu i Nagradu Dilan Tomas, i u širi za nagradu Orindž. Knjiga je osvojila brojna priznanja i nagrade, uključujući i Nagradu Beti Trask 2009. Objavljena je dosad u 17 zemalja.

Elenor Katon je stekla titulu magistra lepih umetnosti u Književne radionice Ajove, gde je bila i profesor, kao i titulu magistra umetnosti na Internacionalnom institutu moderne književnosti. Živi u Ouklandu na Novom Zelandu.


ČITAJTE  2015. - godina dobrih i kontroverznih knjiga

Leave a Reply

Your email address will not be published.