Najbolji norveški roman u poslednjih sto godina


Izdavačka kuća Dereta upravo je objavila roman Mengeleov zoo-vrt Gerta Nigorshauga. U ovoj knjizi autor vešto kombinuje napetu i nadasve zanimljivu priču, izvrstan pripovedački stil i ekološki angažovani pristup, dočaravajući nam tako surovu realnost Latinske Amerike i teško breme kolonijalizma koje još uvek vuče za sobom, a sve to na osnovu sopstvenog iskustva u tamošnjim prašumama.

O knjizi: Mino je rođen u prašumama Južne Amerike. Zaljubljen je u mirise, zvukove, zelenilo i svu raznovrsnost živog sveta u njoj. Dečak zarađuje za život tako što sa svojim ocem lovi najređe vrste leptirova. Mir u njihovoj zajednici narušava velika naftna kompanija koja namerava da započne eksploataciju u prašumi. Jednog dana, po povratku iz lova, Mino zatiče svoju porodicu i prijatelje masakrirane od strane vojske koja je na platnom spisku tih istih kompanija. U strahu, beži dublje, u neispitane predele prašume. Isidoro, putujući mađioničar, nalazi ga i usvaja, te ga podučava mađioničarskim veštinama. Njih dvojica organizuju spektakularnu predstavu sa kojom obilaze sela na južnoameričkom kontinentu. Godinama kasnije, Mino kreće na fakultet, posebno zainteresovan za biologiju i eko-filozofiju. Tamo nalazi svoje istomišljenike i zajedno s njima osniva pokret „Mariposa” u želji da skrenu pažnju svetske javnosti na uništavanje prirodnih resursa. Počinju sistematski da ubijaju lidere kompanija koje su uništavale čovekovu okolinu i počinile zločine protiv stanovništva u nerazvijenim zemljama.

O autoru: Gert Nigorshaug je rođen u norveškim planinama. Od njegovog debija 1966. godine, objavio je oko četrdesetak knjiga za decu i odrasle – romana, zbirki poezije, bajki – ozbiljnih književnih dela, ali i veoma uspešnih trilera i krimića. Sa trilogijom o Minu (Mengeleov zoo-vrt, Nebesko cvetno drvo i Afroditin bazen) stekao je veliku slavu, kako kod kritike tako i kod publike. Mengeleov zoo-vrt je prodat u više od 400.000 primeraka samo u Norveškoj, a takođe je izabran za omiljeni Norveški roman svih vremena na književnom festivalu u Lilehameru 2007. Nigorshaug je stekao ugled velikog borca za očuvanje prašuma, posebno amazonskih, gde je proveo dobar deo svog života.

ČITAJTE  Ana Ristović, Gi Helminger i film Pornografija trećeg dana 4. Beogradskog festivala evropske književnosti