Nagradu “Meša Selimović” dobio Vladimir Pištalo


Nagradu “Meša Selimović”, koju 32. put dodeljuju “Večernje novosti”, dobio je Vladimir Pištalo za knjigu eseja “Značenje džokera”, u izdanju “Agore”. Ovo delo dobilo je najviše glasova – devetnaest – članova Velikog žirija u kome je ove godine bilo šezdeset istaknutih književnih kritičara, teoretičara i književnih istoričara.

Ovo je na današnjoj konferenciji za štampu u Vukovoj zadužbini saopštio novinar Dragan Bogutović, koji je sa Ognjenom Lakićevićem (1937-2005) osnivač ovog priznanja.

Izjašnjavanje Velikog žirija, počelo je na stranicama “Večernjih novosti” 7. februara, a završeno je danas. Još jednom se pokazalo da je način žiriranja za “Mešu” ne samo jedinstven, i po broju učesnika najveći kod nas i u regionu, već i da predstavlja svojevrstan i maksimalno demokratski kulturni ritual u kome je mogućnost “štimovanja” rezultata svedena na minimum. Objektivnosti svakako doprinose jasne i dugogodišnje propozicije po kojima se saglasnost članova žirija dobija u decembru, njihova imena se obnaroduju 4. januara, a objavljivanje glasova počinje 7. februara.

Tek pošto u naznačenom roku, do 4. februara, stignu svi izbori, glasovi izlaze pred najširu javnost. Svaki kritičar može da izdvoji pet naslova iz prošlogodišnje produkcije, uz kratko obrazloženje, s tim što isti pisac ne može da dobije nagradu dva puta. Članovi Velikog žirija pripadaju veoma različitim generacijama – razlika između najmlađeg i najstarijeg je 56 godina – i što je posebno važno, zagovornici su različitih književnih poetika i dolaze iz različitih sredina i gradova. Nekoliko kritičara je ovoga puta podvuklo da su prošlogodišnju produkciju snažno obeležila dela iz teorije književnosti, ali pisana na vrlo prijemčiv način dostupan širokoj čitalačkoj publici. To se pokazalo i u konačnom ishodu: od prvih sedam knjiga tri pripadaju esejistici i studijama.

PROČITAJTE I OVO:  Nova knjiga Gorana Nikolića "Ekonomija krize"

Nagrada koja se sastoji od skulpture sa likom velikog pisca, Povelje i novčanog iznosa biće uručena na posebnoj svečanosti sledećeg meseca.

Izvor: agoraknjige.rs