Nagrade Sajma knjiga u Herceg Novom


Dodelom nagrada u Herceg Novom završen je ovogodišnji Sajam knjiga „Trg od knjige“.

Žiri u sastavu profesor dr Goran Maksimović, predsjednik, mr Đorđe Malavrazić i Vojislav Bulatović donio je odluku da Nagradu za najbokju ediciju godine dodeli Izdavačkoj kući Arhipelag iz Beograda za ediciju Dela Danila Kiša u deset knjiga koju je priredila Mirjana Miočinović, dok je Nagrada za izdavački poduhvat godine dodeljena SANU i Izdavačkoj kući Zavod za udžbenike iz Beograda za Rečnik pojmova likovnih umetnosti i arhitekture.

Prema mišljenju Žirija, „posebno vrijednu činjenicu predstavlja objavljivanje Kišovih filmskih scenarija koji do sada nisu bili uvršteni u izdanja njegovih sabranih djela, a koji pored reprezentativnih i poznatih tekstova, kao što su romani Peščanik i Bašta, pepeo, te autopoetička i polemička studija Čas anatomije, iznova razotkrivaju aktuelnost Kišovog djela“.

Nagrada za dečiju knjigu godine dodeljena je Izdavačkoj kući Pčelica iz Čačka za Ilustrovani rokenrol vodič Davida Vartebedijana. Za Najlepšu knjigu „Trga od knjige“ proglašena je knjiga Simeona Marinkovića Priče od A do Š, za koju su ilustracije uradili Tihomir Čelanović i Dušan Pavlić, u izdanju Kreativnog centra iz Beograda.
Dobitnicima nagrada plakete je uručio Vladimir Dželetović, sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti i lokalnu upravu Opštine Herceg Novi.

„Namjera je organizatora Trga od knjige, Gradske biblioteke i čitaonice, kao i Opštine Herceg Novi, da uprkos takozvanim savremenim trendovima kojima se često banalizuje i obesmišljava svaka vrijednost, ugrade još koji kamen u bedeme u kojima se gradi brana i kultura”, kazao jer Dželetović i podsetio da su ove godine na „Trgu od knjige“ obeležena tri značajna jubileja: 80 godina od rođenja Danila Kiša, 50 godina od smrti Aleksandra Lesa Ivanovića i 100 godina od rođenja Branka Ćopića.

PROČITAJTE I OVO:  Mario Vargas Ljosa posetio Muzej Ive Andrića i Muzej istorije Jugoslavije

Za osam dana, koliko je trajao ovogodišnji Sajam knjiga „Trg od knjige“, organizovana 22 književna, dramska i likovna programa i predstavljen je rad 25 izdavačkih kuća iz Crne Gore, Srbije i Republike Srpske