Nagrade Novosadskog sajma knjiga Maji Trifunović i Urošu Petroviću


Prestižna književna nagrada „Laza Kostić“ za najbolju knjigu objavljenu između dva Novosadska sajma knjiga pripala je Maji Trifunović za knjigu priča „Gutači vatre“, dok je Nagrada za najbolju knjigu u oblasti književnosti za decu pripala Urošu Petroviću za „Bajke: Prvih sedam“.

Zbirka priča „Gutači vatre“ donosi 14 originalnih metafora, maštovitih zapleta i vrcav jezik koji dobro kamuflira ne uvek vrcave i vedre teme. Bilo da piše o smrti, ljubavi, dokolici, kruškama ili automobilima, priče Maje Trifunović su savremene, emotivne, povremeno vrlo dramatične, napisane jednostavno i upečatljivo.

Upoznajte prvih sedam „Bajki“ Uroša Petrovića, izdanje koje je štampano i na ćirilici i na latinici, a dostupno je i na engleskom jeziku uz sjajne ilustracije Aleksandra Zolotića!

Čitanje bajki unapređuje koncentraciju i pamćenje, podstiče razvoj uma, mašte i kritičkog razmišljanja, uspostavlja empatiju i samosvest, razvija jezičke veštine, a sve to se značajno odražava na postignuća u školovanju i životu. U vreme kad je obrazovanje bilo usmeno i u okviru uže zajednice, bajke su i nastajale baš iz tih razloga. One su oduvek bile neizostavni deo dečjeg obrazovanja i odrastanja, a svako novo vreme donosilo je nove bajke.

Žiri je radio u sastavu Vladimir Gvozden, Milica Vučković i Goran Ibrajter.

Uroš Petrović će se družiti sa čitaocima na Novosadskom sajmu knjiga u petak od 18 do 19 sati na štandu Lagune, a Maja Trifunović u subotu od 12 do 13 sati, takođe na štandu Lagune.