Nagrade “Gordana Brajović” za dečje knjige


Žiri 18. Književnog susreta Gordana Brajović najboljim knjigama za decu proglasio je knjigu pesama “Dan od leta” Zorice Bajin Đukanović i knjigu priča “Na metli koja svetli” Milomira Kragovića.

O nagradama je odlučivao žiri u sastavu Bratislav Milanović – predsednik, Tanja Milenković, Vesna Milenković, Dragan Bogutović, Marina Biorac i Ivan Matejević.

Kako se navodi u obrazloženju žirija, u knjizi “Dan od leta” u izdanju Prosvete pesnikinja Zorica Bajin Đukanović otkriva deci lepotu sveta, a odrasle podseća na lepotu detinjstva.

Ona peva o svemu što decu okružuje, interesuje, zbunjuje. Iskreno i neposredno nudi odgovore na njihova pitanja o rađanju, odrastanju, zaljubljivanju i ublažava dečje strahove i strepnje, pripitomljava baba-rogu, hrabri đaka-prvaka i toplo šapuće deci -“život je samo san”.

Žiri za knjigu “Na metli koja svetli”, čiji je izdavač Evrođunti kaže da je razigrana, maštovita i duhovita.

Pred čitaocima se otvara živopisni svet životinjica koje imaju svoje želje, planove i strahove, a Kragovićeve priče na originalan način podstiču maštu mališana pružajući im istovremeno prvorazrednu zabavu.

Na konkurs je pristigla 41 knjiga od 37 autora.

U najužem izboru našle su se i knjige “Zemlja dembelija”, Emsure Hamzić u izdanju Narodne biblioteke “Danilo Kiš” iz Vrbasa, “Eto tako”, Branka Stevanovića, čiji je izdavač 3+D iz Beograda i “Čudesna lutka Taijoko-san”, Boška Lomovića,u izdanju Booklanda iz Beograda.

Kada je reč o đačkim radovima, pristiglo je 739 radova, učestvovalo je 75 škola i 398 učenika. Dodeljene su nagrade u kategorijama poezije i proze u svim uzrastima(od prvog do četvrtog i od petog do osmog razreda osnovne škola, kao i srednjoškolcima)

Proglašena je i Pesma Festivala – ove godine to priznanje otišlo je u Niš, Anastasiji Kocić, učenici četvrtog razreda Umetničke škole za pesmu “Gordana Brajović-Nebeska trešnja”.

PROČITAJTE I OVO:  Bookvar i na Instagramu!

Dodeljen je i veliki broj pohvala, a imena svih nagrađenih i pohvaljenih učenika biće objavljena na internet i Fejsbuk stranici Centra za kulturu i umetnost Aleksinac.

Svečana dodela nagrada biće 25. aprila u Aleksincu u Centru za kulturu i umetnost.

Nagrade će laureatima i najuspešnijim mladim literaturama dodeliti predsednik žirija, pesnik Bratislav Milanović iz Beograda.

Nagrada “Gordana Brajović” je u novčanom iznosu i dodeljuje je SO Aleksinac, a đačke nagrade su knjige i plakete.

Izvor: RTV