Nagrada za popularizaciju fantastike Žiki Bogdanoviću


Festival fantastične književnosti „Art-Anima“ tradicionalno dodeljuje nagradu za doprinos popularizaciji fantastike. Ove godine, simbolično priznanje biće uručeno piscu, uredniku, prevodiocu, teoretičaru i izdavaču Žiki Bogdanoviću.

Dodela nagrade biće upriličena u ponedeljak 30. maja u 19 časova u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda, a zatim će uslediti razgovor sa laureatom, koji će voditi književni kritičar Slobodan Ivkov, u kome će biti načinjen osvrt na dosadašnji rad i buduće planove Žike Bogdanovića.

Žika Bogdanović (Beograd, 1932) jedan je od prvih ozbiljnih teoretičara, prevodilaca, ali i pisaca fantastike na prostoru bivše SFRJ.

Oživeo je međuratnu ediciju „Plava ptica“ u kojoj su, između ostalog, objavljena brojna dela fantastike. Zajedno sa Zoranom Živkovićem osnivač je kultnih edicija žanrovske književnosti „Kentaur“ i „Polaris“, koje su brojem objavljenih naslova, kvalitetom, tiražima i ukupnim uticajem na široko čitalaštvo, ostale do sada bez premca.

Bogdanovićev časopis „Pegaz“ prvi je časopis koji se od 1974. bavio teorijom i istorijom stripa, a značajan deo bio je posvećen kritici i promociji naučnofantastičnih ostvarenja devete umetnosti.

Na sličan način se i kao urednik rubrike Kultura nedeljnika NIN 1969-1976. bavio fantastikom i stripom.

Bogdanović je i kao prevodilac dao doprinos predstavljanju velikana književne fantastike domaćoj publici, prevodeći dela Artura Klarka, Isaka Asimova, Stanislava Lema, Dž.R.R. Tolkina i drugih.

Takođe, autor je velikog broja romana, pripovetki, zbirki poezije, putopisa, eseja i monografija. Neki od njegovih romana su: „Protomajstor Vavilonske kule“, „Minotaurov san“, „Odisej ponovo na putu, sa Penelopom“…

Kao direktor i glavni urednik izdavačkog preduzeća „Jugoslavija“ izdao je tri kapitalne knjige „Džinovi“, „Vile i Vilenjaci“ i „Patuljci“, koje su ostavile neizbrisiv trag u razvoju srpske fantastične ilustracije.

I danas u sopstvenoj produkciji objavljuje monografije o klasicima svetske fantastične ilustracije („Ešer“, „Artur Rekam“, „Bilibin“, „Birdzli“, „Granvil“…).

ČITAJTE  "Duplo dno" - strip o ljudima sa margine

Nagrada „Art-Anima“ ustanovljena je 2014. godine. Dosadašnji dobitnici ovog priznanja su Zoran Živković (2014) i Goran Skrobonja (2015).

Izvor: Art-Anima