Dobitnici nagrade Meša Selimović za 2016. godinu jesu Mirko Demić za knjigu “Ćutanja iz Gore” u izdanju Agore i Vladislav Bajac za knjigu “Hronika sumnje” u izdanju Geopoetike.

Nagrada “Meša Selimović” za knjigu godine za 2016. godinu pripala je Mirku Demiću za knjigu “Ćutanja iz gore” u izdanju Agore i Vladislavu Bajacu za knjigu “Hronika sumnje” u izdanju Geopoetike, saopšteno je danas u Domu Vukove zadužbine.

Vladislav Bajac koji je bio sprečen da prisustvuje proglašenju dobitnika nagrade, u pismu je naveo da je ponosan što mu se ime veže za vrsnog stilistu i hrabrog tragaoca za pravdom, Mešu Selimovića.

“Kada vas za nagradu odabere 55 književnih kritičara, čiji je kormilar nadam se, Meša Selimović, onda zasigurno možete tvrditi da ste napisali dobru knjigu, uprkos sopstvenoj sumnji”, naveo je on.

Drugi laureat Mirko Demić rekao je da su sumnja i nesigurnost njegovi pratioci i da je neretko pomišljao kako uzalud traći svoje dane na nešto što nikoga ne dotiče.

“Počastvovan sam svakim glasom koji su mojoj knjizi dali kritičari, a ime Meša Selimović će biti ohrabrenje i podstrek da pisanje uprkos svemu ima smisla”, dodao je Demić.

Predsednik žirija Dragan Bogutović je novinarima rekao da su obe knjige dobile po 15 glasova, što izbor čini potpuno ravnopravnim.

“Nadmetanje za ovu nagradu je specifično, javno, tako da ne postoji mogućnost lobiranja za nekog pisca, a poštovane su i dugogodišnje propozicije”, rekao je Bogutović agenciji Beta.

U velikom žiriju “Večernjih novosti” za knjigu godine bilo je 55 istaknutih književnih kritičara, teoretičara i književnih istoričara, od kojih su petorica kritičari najmlađe generacije.

Nagradu “Meša Selimović” čine skulptura sa likom pisca, Povelja i novčani iznos i biće uručena sredinom sledećeg meseca u Narodnom pozorištu.

Tu nagradu 29. put dodeljuju Večernje novosti i isti pisac je ne može dobiti dva puta.

Izvor: Beta/N1info

Comments

comments

Related Posts