mirjana mitrovic knjizevnica bgd 1701 2007 snimio o. radosevic

Nagrada “Biljana Jovanović” za roman “Helena ili o nemiru” Mirjane Mitrović


Žiri za nagradu „Biljana Jovanović”, koju Srpsko književno društvo dodeljuje za prozno, dramsko ili pesničko delo, objavljeno prvi put, koji je radio u sastavu: Slađana Ilić, Vladislava Vojnović i Dragana V. Todoreskov (predsednica), na sednici održanoj 26. aprila 2018. godine jednoglasno je odlučio da se nagrada dodeli Mirjani Mitrović za roman „Helena ili o nemiru“.

U obrazloženju žirija se navodi: „U svom najnovijem romanu Mirjana Mitrović je rekonstruisala antički period i život carice Helene/Jelene, majke Konstantina Velikog. Kombinujući istorijsku građu sa fikcijom, autorka je uspela da čitaocima dočara uzbudljiv i intrigantan život Svete Avguste, prve rimske carice koja je primila hrišćanstvo i pronašla Hristov krst u Jerusalimu. Situirajući radnju romana na prostor Balkana, a posebno u antičke gradove Nais (Niš) i Singidunum (Beograd), Mirjana Mitrović oživljava jedno minulo vreme na živopisan način. Međutim, njenu pažnju privlači pre svega psihološki profil glavne junakinje. Iako pisan u trećem licu, zahvaljujući veštini pripovedanja Mirjane Mitrović, roman uspava da nam prenese Helenine strahove, strepnje, ljubavi, razočarenja, te da otvori i zatvori njen životni ciklus u kojem se smenjuju uloge žene, supruge, majke, vladarke. Na taj se način Helenin lik doima kao izuzetno moderan i za čitaoce prijemčiv. Mirjana Mitrović je na izuzetan način uspela zanimljivu priču (koja se danas, nažalost, sve više vezuje za atribute komercijalnosti) oblikuje umetničkim sredstvima lišenim patetike.“

Mirjana Mitrović (Požarevac, 14. januar 1961) završila je engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Objavila je romane „Autoportret sa Milenom“ (1999), „Emilija Leta“ (2006, nagrada „Branko Ćopić”, najuži izbor za Ninovu nagradu), „Mesečari iz Marguma“ (2009), kao i zbirku priča „Sveto stado“ (1999).


ČITAJTE  "Probna faza" kultnog autora savremene američke proze Tomasa Pinčona i na srpskom jeziku