Ministarstvo kulture poklonilo je Biblioteci „Jovan Tomić“ u Novoj Varoši 540 knjiga domaćih i stranih književnih stvaralaca.

Dela, vredna oko 330.000 dinara, dar su resornog ministarstva u okviru ovogodišnjeg otkupa knjiga publikovanih tokom 2016. u izdanju najtiražnijih i onih manje poznatih izdavačkih kuća.

Na tradicionalnom konkursu za otkup publikacija za biblioteke u Srbiji ovog puta stigla su, inače, oko 4.000 naslova od 260 izdavača i distributera, a nadležni iz Ministarstva kulture su u uži izbor kandidovali 2.220 knjiga više od 220 izdavačkih i distributerskih kuća. U ovdašnjoj Biblioteci je knjižni fond upotpunjen u skladu sa ukusima domaćeg čitališta, te se tako na policama najviše našlo naslova iz oblasti beletristike, književnosti za decu, stripa, kao i dela na polju humanističko-društvenih nauka.

– U fokusu su ovog puta bila književna ostvarenja Nobelovaca. Reč je o delima LJose, Jena, Foa, Morisona, Saramaga, Pamuka… Naši čitaoci tako mogu naći vredna izdanja poput knjiga “Pet uglova”, “Žena crvene kose”, “Papina kći”, “Poslednji svedoci”, “Žena u belom”, “Pećina”, “Četiri novele” – kaže knjižničarka Radmila Bjelić. Književna riznica dopunjena je aktuelnim naslovima iz oblasti beletristike, za koju vlada najveće interesovanje šire čitalačke publike. Poštujući ukuse svojih korisnika, u Biblioteci su tako nabavili popularne knjige : “Lutka od marcipana” (Bazdulj), “Tri tužna tigra” , “Ratni dnevnik u zatvoru” (M.Popović)… U ponudi su i sve čitanija izdanja “Lagune” , poput dela Ivanjija, Miklje, Velikića, Velmar Janković, Basare, Bjelčice, Časlava Miloša, potom “zaštitnih lica” izdavačke kuće “Arhipelag” Simića i Grosmana. Od “Boouka” su nabaljene knjige Uelbeka, Bagbede, “Vulkana” naslovi Braunove, Kinga, Kuićke…

Ljubitelji pisane reči mogu uživati i u novim romanima najboljih japanskih autora, kroz koje se mogu bliže upoznati sa tamošnjom kulturom i religijom. Ovi autori su, inače, sve popularniji, kako zbog izuzetnog kvaliteta njihovih ostvarenja, tako i zbog jednostavnog i “pitkog” čitanja. Ovdašnji bibliotekari preporučuju i novu zanimljivu zbirku priča i pripovedaka “Orlovi ponovo lete”, u kojoj su domaći pisci Velikić, Vidojković, Arsić, Kuzmanović, Stoiljković, Kecamnović i Đurđević na originalan način evocirali svoje uspomene iz detinjstva.

Kada je reč o književnim ostvarenjima za decu, u ovogodišnjem otkupu prednjače dela Igora Kolarova, ali su zastupljene i knjige Petrovića, Stojkovića, Ršumovića, Popova, Takariča…Reč je o izdanjima „Klet“-a, „Buklenda“, „Odiseje“, „Vulkančića“ i “Pčelice”. Iz ponude ove izdavačke kuće izabrane su knjige edukativnog karaktera, među kojima se izdvaja Mala knjiga o velikim ljudima sa objedinjenim biografijama velikana poput Mocarta, Van Goga, NJutna, Betovena, Aleksandra Velikog.

– Usmerili smo pažnju i na dopunu fonda namenjenog zaljubljenicima u strip, koji je sve čitaniji, što ohrabruje jer su se nekada čitave generacije opismenjavale na ovoj vrsti literature – ističu u gradskoj Biblioteci.

Čitaocima su na raspolaganju i štiva velikih svetskih filozofa i domaćih autora u oblasti društveno-humanističkih nauka – Makijavelija, Hjuma, Fukoa, Junga odnosno Markovića, Mićunovića, Tanaskovića, Horvata, Gavrilovića… Od resornog Ministarstva su na dar dobijene i vredne knjige iz oblasti umetničkog stvaralaštva. Tako je domaća književna riznica obogaćena štivom “Crteži Vlada Veličkovića”.

Knjižni fond od oko 38.000 se, inače, godišnje obnovi za oko 1.000 dela, kako putem poklona Ministarstva kulture, tako i drugim donacijama i nabavkom na tradicionalnom Sajmu knjiga u Beogradu. Što se čitanosti tiče, i dalje prednjače romani savremenih srpskih spisateljica, a na dnu lestvice su poetska dela, eseji i pripovetke. Najverniji čitaoci su osnovci i srednjoškolci, a ohrabruje činjenica da u poslednje vreme vlada veće interesovanje za dela zavičajnih pisaca i pesnika.

Izvor: Danas

Comments

comments

Related Posts