Muzej Čarlsa Dikensa u Londonu se priprema za Božić


Muzej Čarlsa Dikensa u Londonu se približavanjem Božića priprema za proslavu i posvećuje izložbu najslavnijoj priči tog britanskog pisca “Božićnoj pesmi”, o iskupljenju koja već više od 150 godina uspavljuje male Britance.

Smešten u viktorijanskoj kući u kojoj su Dikens i njegova porodica boravili od 1837. do 1840. godine, muzej poseduje oko 100.000 predmeta, među kojima nameštaj, pisma i hiljade fotografija pisca i novinara koji je neprestano secirao društvene nejednakosti i prikazivao sudbinu dece iz radničke klase.

Iako se “Božićna pesma”, napisana za šest nedelja 1843. godine, smatra veselom pričom sa srećnim krajem, ona je i opis o dečjem radu u vreme kada je beda bila na tolikom nivou da je naterala Dikensa da se lati pera, rekla je Sindi Sugru, direktorka muzeja.

“On je bio poražen, toliko šokiran da je odlučio da uradi nešto i saopšti da deca zaslužuju bolje”, navela je ona.

Nakon što je i sam kao dete morao da napusti školu i zaposli se kada mu je otac zbog dugova završio u zatvoru, Dikens nikada nije prestao da se u svojim delima zalaže za najslabije.


“U svakom njegovom književnom delu otkriva se malo njegove lične priče”, rekla je Sugru, karakterišući Dikensa kao “zagovornika društvenih reformi”.

U “Božićnoj pesmi” namćor Ebenezer Skrudž zagorčava život svom zaposlenom i užasan je kao ujak. Tokom božićne noći posećuju ga tri duha, sadašnjih, prošlih i budućih Božića, i dovode do toga da se promeni.

Slaveći duh deljenja, porodice i zadovoljstva obroka ispred kamina, “Božićna pesma” je odmah doživela ogroman uspeh koji nikada nije nestao uprkos nebrojenim adaptacijama, kaže Sugru.

PROČITAJTE I OVO:  "Tajkun ne želi da objavim knjigu!"

Kustos muzeja Frenki Kubicki rekla je da, iako Dikens “nije izmislio” način na koji Britanci slave Božić u novom urbanom okruženju, doprineo je da se tradicija “iskristališe”.

Otvorena od srede, izložba će trajati do 25. februara i uključuje, između ostalog, glumca koji čita knjigu i mogućnost da se vide kostimi iz filma “Man Who Invented Christmas” koji će se uskoro pojaviti.

Izvor: N1info