Muratu Baltiću nagrada Miroslav Dereta


Na XV Deretin konkurs za neobjavljeni roman za nagradu Miroslav Dereta, u periodu od 1. marta do 1. jula 2020. godine, stiglo je 126 rukopisa.

Na poslednjoj sednici žiri u sastavu Zoran Bognar, Jasmina Ahmetagić i Petar V. Arbutina, jednoglasno je odlučio da nagrada za 2020. godinu pripadne Muratu Baltiću za roman Sazvežđe pet kuća.

Pričom o četiri porodice iz raznih kultura inkorporiranih u savremeno Nemačko društvo, Murat Baltić oslikava dubinske uvide, sve karakteristične protivrečnosti i nesavršenosti, umorne civilizacije na kraju jednog perioda razvoja i na početku novog vremena,. Sagledana iz perspektiva dece koja odrastaju i formiraju se u društvu velikih socijalnih i kulturoloških različitosti i prikrivene segregacije, priča o posrnulim i potrošenim idealima, roditeljima izgubljenih u osvajanju egzistencije i hrabrim mladim ljudima, koji su u stanju da stvore paradigmu novog života i da u sebi sačuvaju sve posebnosti ali i da na najbolji način asimiluju raznolike kulturološke i religiozne uticaje, stvara roman uzbudljivih događaja i minuciozne društvene kritike. Nesporno je da je ovo najuspešniji, najkompleksniji i najslojevitiji roman na ovom konkursu, angažovan i izgrađen na etičkim vednostima društva i pojednica ali i na iskušenjima u odnosu na koja se ove vrednosti najbolje vide, neprestanoj borbi za ljudskost i vrlinu u izgrađenim društvenim sistemima ali i u nasleđu večnih balkanskih sukoba.

Murat Baltić je rođen u Sjenici 1952. godine. Nakon završenih studija prava, radio je kao sudija 21 godinu, sve do 1999. godine, kada je bio prinuđen da napusti Srbiju. Do tada se uspešno odupirao raznim pritiscima od strane režima, političkih moćnika i neistomišljenka u Srbiji, javno i jasno se izjašnjavajući za ravnopravnost svake vrste, za demokratiju na svim nivoima i povrh svega rešavanje problema mirnim putem.

Jedan je od osnivača i prvi kopredsednik Sandžačkog intelektualnog kruga i član Beogradskog intelektualnog kruga, te jedan od osnivača i član prvog upravnog odbora Društva nezavisnh sudija Srbije ( osnovano 1977.)

PROČITAJTE I OVO:  Knjiga o nastanku prve srpske garde

Do sada je objavio dve zbirke pesama, dve knjige pripovedaka i pet romana.

Pesme su mu zastupljene u dve antologije evropske poezije  ( Drezden , Vroclav ).

Dobitnik je književne nagrade Pero Ćamila Sijarića. Roman Fetva je proglašen romanom godine  za 1994. u Sandžaku (nagrada mu još nije uručena). Iste godine je pokrenut zvaničan zahtev tužilaštvu za zabranu knjige. Roman Uranijumska braća je 2014. ušao u uži izbor za NIN-ovu nagradu. Rukopis romana Kofer je 2017. ušao u najuži izbor od pet romana  za nagradu izdvačke kuće Dereta za najbolji neobjavljeni roman u toj godini. Roman Uranijumska braća na nemačkom jeziku je nominovan  među 30 najboljih knjiga prevedenih i objavljenih na nemačkom jeziku u 2017. za nemačko govorno područje ( Nemačka, Austrija, Švajcarska ). Dobitnik je četiri prestižne književne stipendije u Nemačkoj. Dela su mu prevođena na nemački, ruski, turski, rumunski, mađarski, bugarski, poljski, italijanski. Član je Saveza pisaca Nemačke.

Uručenje nagrade Miroslav Dereta Muratu Baltiću i promocija nagrađenog romana Sazvežđa pet kuća održaće se u Galeriji 73 na Banovom Brdu početkom decembra, u okviru manifestacije Dani Čukarice.

Izvor: Dereta