Japanski književnik Haruki Murakami je primajući nagradu za literaturu “Hans Kristijan Andersen” u Odenseu, u Danskoj, upozorio na posledice isključivanja autsajdera i prekrajanja istorije.

Murakami je na ceremoniji u rodnom gradu jednog od najznačajnijih svetskih pisaca bajki rekao da ljudi povređuju samo sebe kada grade visoke zidove da bi isključili uljeze i zaustavili autsajdere i kada prekrajaju istoriju.

Japanski mediji su “zid” i “uljeze” iz Murakamijevog govora interpretirali kao izbeglice koje stižu u Evropu i protekcionistički odgovor na koji nailaze.

Murakami je rekao da pojedinci i društva imaju svoju mračnu stranu i da moraju, kada je potrebno, da se suoče sa svojim strahovima.

“Ukoliko to ne učinimo, završićemo kao lik iz Andersenove priče ‘Senka’, uništeni od sopstvene senke”, rekao je Murakami.

U obrazloženju žirija navodi se da se u Murakamijevom delu uspešno prepliću “klasično pripovedanje, popularna kultura, japanska tradicija, sanjivi realizam i filozofska rasprava”.

Nagrada, koja ima i novčani deo od 500.000 danskih kruna (74.000 dolara), ustanovljena je 2010. “kako bi se iskazala počast uticaju koji je Hans Kristijan Andersen imao na pisce u svetu”.

Dosadašnji dobitnici su britanski autor indijskog porekla Salman Rušdi i autorka književnog serijala “Hari Poter” Džoana Rouling.

Murakami (1949) jedan je od najpoznatijih japanskih i svetskih pisaca i dobitnik brojnih prestižnih književnih nagrada. Objavio je, pored ostalih, romane “Kad padne noć”, “1Q84” u tri toma, “Bezbojni Cukuru Tazaki i njegove godine hodočašća”, “Tokijske misterije” i druge.

Izvor: N1info

Comments

comments

Related Posts