Knjiga “Tito-kratka biografija”, autora dr Predraga J. Markovića, istoričara, biće predstavljena u četvrtak, 16. jula u 18 časova, u Muzeju istorije Jugoslavije (MIJ).

Prva biografija Josipa Broza Tita u izdanju MIJ, ujedno je i jedna od prvih multimedijalnih knjiga u srpskoj muzeologiji. Pored tekstova (koji jasno i sažeto opisuju Titov život i njegovu istorijsku ulogu) i fotografija iz arhive MIJ, knjiga obiluje arhivskim i ličnim dokumentima, snimcima govora, dokumentarnim TV serijama i drugim audio-video materijalima koje čitaoci mogu preuzeti preko QR code reader aplikacije.

Knjigu koja je hronološki podeljena po bitnim godinama i razdobljima u životu Josipa Broza, čitaoci mogu koristiti i prilikom obilaska izložbenih postavki u Kući cveća, koje su posvećene doživotnom predsedniku Jugoslavije.

Višegodišnja istraživanja u kojima su učestvovali svi kustosi i stažisti MIJ, podrazumevala su mapiranje građe u samom MIJ i drugim srodnim muzejima, arhivima, bibliotekama, arhivima Radio-televizije Srbije i Radio Beograda. Građa do koje se došlo bila je referentna za biografiju Josipa Broza, a vremenom se iskristalisala i potreba da projekat preuzme istoričar u čijem delokrugu istraživanja je i Josip Broz. Od tada, rad na biografiji preuzima dr Predrag J. Marković, u saradnji sa Veselinkom Kastratović Ristić, višom kustoskinjom i istoričarkom.

Namera dr Predraga J. Markovića i Muzeja istorije Jugoslavije bila je da se sažeto i jasno predstavi istorijska uloga Josipa Broza, prvenstveno generacijama koje nemaju iskustvo života u Jugoslaviji. Ovo izdanje ima cilj i da doprinese boljem razumevanju regionalne istorije 20. veka, a trenutno je u pripremi i izdanje na engleskom jeziku.

Izvor: Blic


ČITAJTE  Nova knjiga Darka Tuševljakovića

Leave a Reply

Your email address will not be published.