Moskva: Vatra ipak nije zahvatila najvredniji fond knjiga


Knjige iz biblioteke Instituta za naučne informacije o društvenim naukaam (INION) Ruske akademje nauka, a reč je o 14. miliona naslova od 16. do XX veka, ipak nisu uništene u požaru koji izbio u petak 30. januara oko 22 sata uveče na gornjem spratu zgrade biblioteke ovog instituta. Vatra je gorela više od 16 sati, zahvativši više od dve hiljade kvadratnih metara, a 200 vatrogasaca je obuzdavalo i na kraju lokalizovalo požar. Urušio se krov biblioteke i deo nosećih zidova, ali vatra se ipak nije proširila na prostorije gde se drže milioni knjiga.

Igor Kurenoj šef odeljenja naučne fondacije INION izjavio je da se zapalio deo biblioteke u kome su bile smeštene bibliografske jedinice u kojima osoblje vrši bibliografsku obrada literature. Depo knjiga se nalazi na spratu ispod, a to je velika betonska kapsula unutar zgrade i pretpostavlja se da se ipak ništa katastrofalno nije desilo, iako je dim verovatno oštetio knjige.

“Zahvaljujem mojim kolegama zato što su spasili glavne knjige. Ovo je najbolja biblioteka u Evropi u društvenim naukama … Ovi momci su uradili sve što je moguće da spasu knjige”, rekao je za kanal “Rusija 24” direktor INION akademik Jurij Pivovarov.

Prema Juriju Pivovarovu, obnova biblioteke će trajati nekoliko godina.

Zbog visoke temperature u jezgru požara vatrogasci u subotu popodne još nisu mogli da prodru do centra ruševina i tu može da se održava izvor sagorevanja dovoljno visoke temperature, koji se nalazi iznad skladišta knjiga, tako da pretnja knjiga nije bila sasvim otklonjena, javila je u subotu popodne agencija RIA Novosti. Predsednik Ruske akademije nauk Vladimir Fortov izjavio je međutim novinarima, da je po prvim procenama požarom oštećeno oko 15 odsto knjižnog fonda fundamentalne biblioteke Instituta RAN, a da to podseća na Černobil.

PROČITAJTE I OVO:  Svedočanstvo naučnika koji je preživeo nuklearnu havariju u Vinči

Prema rečima očevidaca, vatra se brzo proširila, a evidentirano je nekoliko izvora požara. Kako je rekla zamenik direktora Instituta za naučne informacije u društvenim Tatjana Parkhalina, zgrada biblioteke je nedavno renovirana.

INION je najveći istraživački centar u Rusiji u oblasti društvenih i humanističkih nauka. Veliki deo retkih knjiga i rukopisa u ovoj biblioteci, donet je iz Nemačke posle Prvog svetskog rata, kao trofej – knjige o ekonomiji, filozofiji, dela klasika marksizma-lenjinizma. Biblioteka INION je osnovana još 1918. a na toj osnovi 1969. je bio obrazovan i institut. Ona čuva više od 14 miliona knjiga i periodičnih izdanja, od koji su neka unikatna.

Biblioteka INION je četverta po veličini u Rossiji a druga u Moskvi i sadrži više od 14 miliona primeraka u drevnim i modernim jezicima, među kojima su i veoma retka izdanja iz XVI veka do početka XX veka. Sadrži originalne dokumente na drevnim, savremenim, istočnim, evropskim jezicima, kao i na ruskom, naravno, retka izdanja, veliku količinu prerevolucionih publikacija, izdanja iz period 1917—1922., fond oficijalnih inostranih dokumenata. U biblioteci su pohranjene zbirke dokumenata Društva naroda, OUN i UNESKO, parlamentarni dokumenti SAD, Engleske, Italije, deo knjiga Gotske biblioteke donetih iz Nemačke 1945. i jedna od najvećih u Rusiji kolekcija knjiga na slovenskim jezicima.

Izvor: Vreme