“Moj blizanac je superzloća”- za sve stručnjake za superheroje


Nakon knjiga Moj brat je superheroj i Moja nastavnica je vanzemaljac, iz izdavačke kuće Propolis Books stigla je i treća avantura: Moj blizanac je superzloća Dejvida Solomonsa.

Da podsetimo, radnja je tekla ovako: dva brata, Luk i Zak, potpune su suprotnosti. Jedan obožava školu, drugi stripove. Jedan samo želi da rešava zadatke iz matematike, a drugi da bude superjunak, poput idola iz stripova. Jedne večeri Luku, stripoljupcu, ustrebaće da ode do toaleta. I dok je bio u kupatilu, Visoki predstavnik iz paralelnog univerzuma, Zorbon Odlučni, po hitnom postupku dostavio je šest moći bratu kojem do moći uopšte nije stalo. I onda je on spasao Zemlju prvi put. Onda su došle i multiplicirane nastavnice fizičkog, koje to u stvari, nisu bile, već su vanzemaljci želeli da osvoje Zemlju, iz čistog uživanja u rijaliti šouu. Pa je Zemlja spasena drugi put. Onda je došao Drugi Luk, koji je isti kao i prvi, samo što nije. Zli blizanac iz paralelnog univerzuma? On tvrdi da mu je neophodna Zakova pomoć u borbi sa zloćom iz druge dimenzije, ali u ovoj dimenziji, Luk je jedini kojem je nešto sumnjivo u čitavoj priči. Ostali misle da je Luk opet samo ljubomoran, jer brat iz ove i blizanac iz druge dimenzije imaju moći, samo ih on nema. Je l’ sve jasno dosad?

Bratski rivalitet, izmešten na intergalaktičku skalu.

Drugi Luk ukrao je svemirsku letelicu. Pa, morao je nekako stići na Zemlju. Potražio je ovouniverzumsku verziju svoje porodice, a letelicu zamaskirao na mestu gde niko neće shvatiti da ne gleda u reklamni uzorak IKEA spavaće sobe. Sve što možete da zamislite da će se desiti – desiće se! Izdaja, herojstvo, utamničenje, dobre namere realizovane na loš način i… intergalaktički toalet, sve je tu.

PROČITAJTE I OVO:  Pištalov "Tesla" objavljen na turskom jeziku

Dolazak Drugog Luka, čije ime nervira jedino njega samog, znači početak nevolja za članove SUPA udruženja. Samo Luk iz ove dimenzije vidi nešto sumnjivo u čitavoj priči. Ko je u pravu i ako jeste on, može li sam razotkriti zloćkastu verziju sebe? I to pre nego što bude kasno?

Poput prva dva naslova i treći je poslastica za ljubitelje stripova. Oni će, doduše, možda biti i malkice ljuti što se Solomons pomalo podsmeva superherojskom žanru? Maskirati svemirsku letelicu u IKEA spavaću sobu? Mislim, stvarno. Genijalno!

Nego, da li vas je nekad zanimala kvantna fizika? Da li dve osobe mogu da budu u isto vreme na istom mestu? Da li se remeti kontinuum ukoliko se jedan iz ove, a drugi iz one dimenzije dodirnu? Šta ako ih neko ugleda? Da li mačka istovremeno može da bude i unutra i napolju? Da li bez posledica možeš prizivati stvari iz jednog u drugi univerzum? Kul stvari kao što su čizme na raketni pogon? Da li bez posledica možeš prisvojiti porodicu i drugare? I šta Luk može da uradi, kad nema supermoći?

A Zak? Šta Zak? Zak je već jednom u kosmosu poljubio robotizovanu verziju svoje najveće ljubavi, što ne bi ovog puta ona bila iz paralelnog univerzuma? Da li se ovdašnja zbog toga menja? Ko bi znao tu kvantnu fiziku.

Rekli su o knjizi:

„Toliko sam se navukao na ovu knjigu da je moja mama morala da me natera da je ostavim.” Kalum, 11 godina

„Duhovit, dinamičan i mudro osmišljen, ovaj roman je najbolja stvar koja je pogodila superherojski svet još od kriptonita.” Dejmijen Keleher, Dad Info

„Znaš da će knjiga biti dobra kad se kikoćeš nakon pet minuta… Idealno za čitaoce stripova i stručnjake za superheroje.” Nikola Li, The Independent