Miljurko Vukadinović gost poetskog ciklusa „Poetike antologije“


U četvrtak 22. juna u 19 sati u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije biće održan treći program u okviru novog ciklusa poetskih večeri „Poetike-Antologije“, koji uređuje i vodi pesnik Duško Novaković.

Treći učesnik je pesnik i antologičar Miljurko Vukadinović (1953. godine, u Gornjem Svraču). Na književnoj večeri biće reči o opusu autora za koga kritika kaže da je vidno uticao na povećanje stepena razuđenosti savremene srpske poezije, budući da ona izmiče klasičnim tumačenjima.

U svakom slučaju, reč je o pesniku koji unutar vlastitog dela iskazuje dobru dozu paradoksa i pesničkih kontraverzi. Njegova bibliografija uz antologijski rad podrazumeva više od stotinak knjiga, što autorskih, što prevoda.

Ciklus „Poetike antologije“ je pokrenut sa namerom da slušaocima programa i ljubiteljima poezije predstavi ne samo individualni pesnički opus relevantnih autora savremene srpske pesničke scene, već i njihovu antologijsku delatnost vezanu za vrednovanje domaće, ali i strane prevedene poezije. Zamišljen da bude nekonvencionalan, ovaj poetski program Narodne biblioteke Srbije nastojaće da kroz formu pitanja i odgovora, ali i predstavljanja poezije samih učesnika, ukaže na bitne pretpostavke u njihovom stvaralaštvu kao svojevrsnom otključavanju pesničke radionice. Program će se održavati dva puta mesečno.


ČITAJTE  Novo izdanje romansirane biografije Mike Antića