Nakon promocije romana Sunce ovog dana, pismo Andriću u vašingtonskoj knjižari-klubu Busboys and Poets, u roku od samo dve nedelje, Kulturni centar Francuske ambasade ukazao je posebnu čast jednom od naših najznačajnijih savremenih pisaca, Vladimiru Pištalu, napravivši njegov književni portret u prostorijama Alliance Francaise u Vašingtonu, koji je, između ostalog, bio posvećen romanu Milenijum u Beogradu (kao i Pištalovom Tesli), budući da je ovaj roman doživeo i veliku popularnost u francuskoj kulturnoj javnosti gde se našao u najužem izboru za nagradu «Femina» za prevedene strane romane na francuski, među više od 700 naslova.

U organizaciji domaćina i ambasada Srbije i Bosne i Hercegovine književno veče upriličeno je u okviru je festivala Večeri frankofonije. Pištala su najavili ambasador Srbije, Njegova Ekselencija gospodin Đerđ Matković i zamenik ambasadora i otpravnik poslova bosanske ambasade, gospodin Milenko Mišić. Među prisutnima, u publici su bili i direktorica Alliance Francaise i festivala Frankofonije u Vašingtonu, gospođa Sarah Diligenti, šef Predstavništva Republike Srpske u Sjedinjenim Američkim Državama gospodin Obrad Kesić, brojne diplomate i ljubitelji knjige. Sarah Diligenti je istakla: Bio je to vrhunski kulturni događaj!

Veče je održano na početku sezone cvetanja trešanja u Vašingtonu. Ono što se dešavalo u prostorijama Alliance Francaise odgovarati je onome što se dešavalo napolju. Tokom ovog retkog predstavljanja naše kulture u kontekstu Frankofonije atmosfera je bila prijatna i neusiljena. Kombinacija usmenih eseja, čitanja i anegdota našla je put do srca brojnih slušalaca.


ČITAJTE  Eksplozivna promocija novog romana Džejmsa Patersona

Leave a Reply

Your email address will not be published.