Miki Maus je poginuo u Vijetnamu


Miki Maus, najpoznatiji miš na svetu, poginuo je u ratu u Vijetnamu, a ubijen je snajperskim hicem odmah nakon iskrcavanja! Upravo je to epilog crtanog filma, koji je napravljen daleke 1968. godine. Ovaj crtać decenijama je bio zaboravljen, sve dok se  nije pojavio na internetu.

mickeymouseinvietnam-580x425

U crtaću se Miki prvo prijavljuje u armiju, zatim prolazi obuku, zadužuje pušku i šlem, a potom brodom kreće za Vijetnam. Odmah po iskrcavanju Miki biva pogođen snajperskim metkom u glavu i umire.

Kratki antiratni film, koji traje 1,07 minuta, napravili su Milton Glejser i Li Sevidž, a planirali su da ga prikažu na jednom festivalu 1968. godine. Međutim, nisu dobili dozvolu kompanije Dizni i crtani film je ostao zaboravljen, sve do prošle godine.

”Crtać definitivno odudara od svih Diznijevih ostvarenja. Miki Maus, simbol Amerike, nevinosti, uspeha i ideala, gine kao vojnik u ratu. To je potpuno kontradiktorno svim očekivanjima publike”, izjavio je nedavno Glejser.

Ovaj film je bio godinama zaboravljen sve dok u aprilu 2013. godine nije apdejtovan na YouTube gde je doživeo pravi bum.

Koautor ovog filma Milton Glejser jedan je od najpoznatijih grafičkih dizajnera u Americi. Dizajnirao je čuveni „I love NY“ logo, kao i logo za DC stripove.

Barak Obama mu je dodelio Nacionalnu medalju za umetnost.

On kaže da nije ni znao da se klip sa Mikijem Mausom nedavno pojavio na netu. Sve to dovodi u vezu sa ponovnim zaoštravanjem sukoba na Bliskom istoku, gde postoje paralele u odnosu na Vijetnamski rat. Animirani film je nastao kao deo projekta za antiratni umetnički festival na kome su razni umetnici svojim delima trebalo da iskažu protest protiv rata kao i želju da se on ubrzo okonča. I tako je on, zajedno sa svojim prijateljem Lijem Sevidžom, koji je, na ovaj ili onaj način, imao veze sa animacijom, odlučio da napravi ovaj film. Kaže da su reakcije publike posle prikazivanja bile snažne, ali su se utopile u ostale projekte koji su prikazani na festivalu. Smatra da je sasvim drugi utisak kada se ovaj film odgleda kao samostalno ostvarenje.

PROČITAJTE I OVO:  Marisa Tomej je želela da Spajdermenova strina Mej ima devojku

Bilo je nekih naznaka da će kompanija Dizni da ih tuži. Postoji urbani mit da je Volt Dizni želeo da se dokopa svake kopije ovog filma i da ga uništi.

Pogledajte ceo crtani film:

Ovaj tekst prvi put je objavljen u Bookvaru broj 7, 27. januara 2014.