“Mentor”: O piscu i pisanju


Viktor Rajs je uspešni i nagrađivani pisac krimića. Njegova dela prevode se na desetine svetskih jezika i prodaju u milionskim tiražima. Viktor je i vlasnik veoma uspešne izdavačke kuće Magnum izdavaštvo. Bogatstvo koje je stekao pisanjem i izdavanjem knjiga omogućile su mu bezbrižan život plejboja. Glamurozni dani, pijane noći, mamurna jutra i gola tela manekenki samo se smenjuju u njegovom životu.

Čini se da ništa ne može da prekine književnu pastoralu koju Viktor živi. Osim spisateljske blokade. A baš je ona strefila mladog, zgodnog i uspešnog književnika. Jedino rešenje svoje muke Viktor vidi u odlasku u specifičnu umetničku koloniju na Tibetu gde predavanje iz kreativnog pisanja drži izvesni monah koji je diplomirao na Harvardu. Kažu da ovi kursevi pomažu i najslavnijim piscima, a Viktor je jedan od njih. Takođe se priča, a Viktor će to saznati kada dođe na lice mesta, da iza rada ove kolonije stoji jedna tajanstvena žena. Lokalno stanovništvo i monasi se kunu da je u pitanju veštica, a ako to tvrde prosti seljani i sveštenici onda mora da je istina. Tako mu je to u životu i istoriji. Oni su vazda bili stručnjaci za dijagnostikovanje veštičizma.

Susret između Viktora i „veštice“ je neminovan. Pitanje je da li će ona uspeti da „izleči“ njegovu boljku. Kao i da li će on, zapravo, izlečiti nju. A tu si u ruski vojni projekti, vanzemaljci, ljubomorni bivši muževi i ostala bića iz sveta književnosti. Šta će se sve desiti na Tibetu možete saznati u romanu Mentor Ksenije Pešić koji je objavila izdavačka kuća Otvorena knjiga. U pitanju je izuzetno ličan i emotivan roman u kome Ksenija Pešić pokušava da, na svojevrstan način, iznese svoje stavove o književnom svetu, o publici, izdavačima, o pisanju, piscima…. I o svemu onome kroz šta su ona, kao objavljivana autorka, ili njeni prijatelji i poznanici i kolege prošli. Kroz odnose između Viktora i njegove čudnovate mentorke i njihove dijaloge Pešić nam otkriva svoje stavove i mišljenja o smislu pisanja i o svemu što čeka one koji se upuste u tu avanturu. Interesantno je i da je Ksenija Pešić prekinula rad na svojoj fantastičnoj trilogiji koju je započela romanom Crni dijamant kako bi napisala ovu knjigu. Očito je da je u pitanju nešto što je morala da izbaci iz sebe. Nešto sto svi oni koji se bave pisanjem u nekom trenutku požele da, na neki način, bace u lice javnosti.

PROČITAJTE I OVO:  „Magbet“: Šekspirova tragedija u Gotamu Frenka Milera

Ksenijin roman bi trebalo da pročitaju svi oni koji su se tek otisnuli, ili koji to planiraju, na plovidbu književnim vodama jer će čitanjem ubrzati onaj proces dolaska do neizbežnih zaključaka o moru kojim su zaplovili.

Mentor nije samo priča namenjena uskom krugu književnik početnika, već i ljubavna priča, priča o odnosima između ljudi različitih senzbiliteta, o ljudima kojima društvo ne dopušta da žive u skladu sa svojim bićem, priča o onim nežnim dušama, osetljivim dovoljno da osete i onaj najslabiji treptaj životne energije, ma koliko dalek i skriven bio. U pitanju je lepo ispričana priča u kojoj može da uživa svako ko voli ovakve priče.

Ksenija Pešić je na početku svog puta ka književnim zvezdama, a Mentor je odličan početni korak kojim se započinje veliko putovanje.

Piše: Milan Aranđelović