Među najbolje plaćenim piscima dominiraju autori knjiga za decu


Deset najbolje plaćenih svetskih pisaca između juna prošle i juna ove godine zaradilo je ukupno 269 miliona dolara bruto, što je za 86 miliona dolara manji iznos u poređenju sa prošlogodišnjom zaradom. Forbs piše da je najviše među piscima zaradio Džejms Paterson – 95 miliona dolara. Paterson piše detektivske romane i knjige za decu i kod nas mu je objavljeno nešto manje od tridesetak knjiga, što nije mnogo s obzirom na činjenicu da godišnje objavljuje 15 do 16 dela. Do sada je objavio 147 knjiga.

Da su deca dobra i platežna publika svedoči i primer Džefa Kinija, autora koji se našao na drugom mestu ove liste, sa zaradom od 19,5 miliona dolara. Kini se proslavio “Dnevnikom šonjavka” koji je kada je objavljen, 2007. godine, postao najčitanija dečja knjiga u Americi, a potom je pisao njegove nastavke.

Još jedan dečji pisac je u društvu najprodavanijih. Doduše, Rik Riordan je poslednji na listi sa 9,5 miliona dolara zarade.

No, mnogo pre njega, na trećem mestu našla se Džoana K. Rouling, autorka popularnih knjiga o Hariju Poteru, koja od prošle godine piše i krimiće pod pseudonimom Robert Galbrajt. Zarada joj je ostala ista, 19 miliona dolara, ali uspeh Harija Potera, joj je već doneo bogatstvo, koje je u jednom trenutku bilo procenjivano i na milijardu dolara.

Na listi se nalaze još i Džon Grišam, Džordž Martin, Stiven King, Danijela Stil i Nora Roberts. Den Braun je pre dve godine imao prihod od 28 miliona dolara, ali kako od tada nije napisao ništa prihod mu se prepolovio a zatim, ove godine, pao na 9,5 miliona dolara, te se jedva zadržao na listi.

ČITAJTE  Remek-delo skriveno na stranicama knjige iz 17. veka

Izvor: Biznis&Finansije