Dobitnik nagrade za kratku priču koja nosi ime nedavno preminulog Gabrijela Garsije Markesa, Martinez je u Institutu Servantes predstavio svoje knjige koje je objavila izdavačka kuća Laguna.

Doktor matematike Giljermo Martinez o Srbiji je slušao od našeg Vladimira Tasića, dobitnika Ninove nagrade za roman „Kiša i hartija”, takođe matematičara i književnika sa kojim se upoznao na Oksfordu. Martinez je preveo na španski Tasićevu esejističku studiju „Matematika i koreni postmoderne misli” koja je bila inspiracija za roman „Neprimetni zločini”.
Domaća čitalačka publika poznaje Giljerma Martineza zahvaljujući njegovim knjigama „Povest o Rodereru” i „Maestrova žena”, izdanja novosadskih „Svetova” i novijih romana koji pripadaju žanru matematičke fikcije, za koji se ovaj pisac smatra jednim od začetnika: „Neprimetni zločini” i „Spora smrt Lusijane B”.

Prema trileru „Neprimetni zločin” reditelj Aleks de la Iglesia snimio je film „Oksfordska ubistva”, u kojem glavne uloge, profesora matematike na Oksfordu i njegovog studenta, koji zajedno pokušavaju da reše misteriozna ubistva povezana matematičkim simbolima, igraju Džon Hart i Ilajdža Vuds.

Izvor: Studio B

Comments

comments

Related Posts