Marko Mićović: “Ne radim u struci, već u teretani”


Marko Mićović spaja svetove književnosti i mode. Bavi se pisanjem i do sada ja objavio zbirku pesama Zb(i)rka kao i roman Црно Crni, a u pripremi je i zbirka priča. Sa druge strane, Mićović se bavi i manekenstvom i modelingom, a imali smo prilike i da ga vidimo u nekoliko muzičkih spotova od kojih je najpoznatiji spot Nikolije Jovanović Kako posle mene. Radi u teretani, a i dobrovoljni je davalac krvi. Iskoristili smo priliku da ga „uhvatimo“ između svih ovih obaveza i da malo porazgovaramo sa njim.

 • Da li ste Vi maneken i model koji se iz hobija bavi pisanjem ili ste pisac kome je manekenstvo hobi? Ili možda radite u struci kao inženjer, a ostalo Vam je hobi?

Ja sam član Udruženja književnika Srbije, što me čini piscem to jest književnikom, a dobio sam i status slobodnog umetnika. Ove gore pomenute činjenice svedoče o tome da sam ja definitnivno pisac kome je manekenstvo hobi. Inače, ne radim u struci, radim u teretani.

 • Da li se kao pisac koji se bavi manekenstvom i modelingom susrećete sa predrasudama kada je u pitanju književna publika? Kako i da li se predrasuda „manekeni=lepi=glupi“ odražava na prihvatanje Vas kao književnika?

Susreti sa predrasudama su bili jako retko, uglavnom sam se susretao sa podrškom od strane ljudi. Mada su se neki baš iznenadili kada su saznali da sam postao pisac. Ta predrasuda se uopšte ne odražava na mene kao književnika.

 • Pre romana Црно Crni objavili ste zbirku pesama. Volite da menjate formu književnog izražavanja?

Da volim da menjam književni formu i smatram da treba menjati zato što je svaka književna forma izražavanja zanimljiva i vredna.

 •  Da li od Vas sledeće možemo da očekujemo zbirku priča?
PROČITAJTE I OVO:  Pisac digitalnog realizma

Verovali ili ne moja sledeće knjiga, treća po redu i jeste zbirka priča.

 • I sam roman Црно Crni je napisan prilično specifičnim stilom i u zanimljivoj formi. Očito ne volite konvencionalni pristup književnosti?

Ja volim uvek nešto malo drugačije i nesvakidašnje, zato i pišem u zanimljivom i specifičnom stilu.

 • U čemu je „fora“ sa povremenim smenjivanjem ćirilice i latinice u romanu?

Tu nema fore, to je samo moja mala igra, i takođe nešto novo što sam hteo da ubacim.

 • Da li su glavni junak i događaji iz romana inspirisani ljudima i dešavanjima iz stvarnosti ili je sve plod Vaše mašte?

Kao što je i pisalo na kraju romana, većina likova i događaja inspirisano je istinitim događajima.

 • Glavni junak Vašeg romana, uprkos svemu što mu se dešava, nekako uspeva da sačuva onu mrvu časti i morala u sebi. Da li je u današnjoj Srbiji moguće ostati neukaljan i čist pod uslovom da ne živimo pod staklenim zvonom?

Smatram da jeste moguće ostati neukaljan, ali je u današnje vreme to malo teže.

 • Koji su Vam književni, a koji modni uzori?

Književni uzor mi je Dagoslav Mihajlović, a modnog uzora nemam.

 • Šta volite da čitate?

Ja najviše volim da čitam krimi romane.

 • Da li možete da preporučite nešto za čitanje posetiocima našeg sajta?

Preporučio bi roman Kad su cvetale tikve Dragoslava Mihajlovića, zatim knjigu Vladalac Nikolo Makijavelija i Dosije Snouden Luka Hardinga.

Razgovarao: Milan Aranđelović