Mario Vargas Ljosa u junu u Srbiji


Nobelovac Mario Vargas Ljosa posetiće krajem juna Crnu Goru i Srbiju i kao gost izdavačkih kuća Nova knjiga i Laguna družiće se sa čitaocima i obići Podgoricu, Beograd, Novi Sad.

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2010. Mario Vargas Ljosa rodio se 1936. godine u Peruu, u mestu Arekipa. Osnovnu školu je upisao u Koćamambi u Boliviji, vojnu školu “Leonsio Prado“ u Limi u Peruu, srednju školu u peruanskom gradu Pjuri.

Diplomirao je književnost na Univerzitetu “San Marko“ u Limi i doktorirao na Univerzitetu u Madridu 1959.

Živeo je neko vreme u Parizu, radio kao nastavnik, novinar Frans presa i raznih hispanoameričkih časopisa.

Politički je na početku bio pristalica revolucionarnog režima Fidela Kastra, ali je kasnije postao veoma kritičan prema njemu i njegovom jednopartijskom režimu.

U Londonu je gostovao kao profesor, u Vašingtonu i u Portoriku predavao je na univerzitetu.

Živeo je i u Barseloni, odakle se vratio i postao član Pen kluba, predavao na Kembridžu, postao član peruanske Akademije za jezik.

Vargas Ljosa je bio veoma politički angažovan i kandidovao se za predsednika Perua 1990.

Povodom dolaska Ljose, Lagunin književni klub organizuje tribinu koja je posvećena njegovom životu i stvaralaštvu.

Tribina će biti održana u petak 5. juna u knjižari Delfi u SKC-u, a govoriće Gordana Mihajlović, prevoditeljka, Bojana Kovačević Petrović, asistentkinja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, i Uglješa Šajtinac, pisac.

Na tribini će biti reči o burnom životu Marija Vargasa Ljose, o značaju romana “Grad i psi“ u kontekstu latinoameričkog buma i začetka novog romana.

Razmatraćemo koliko ima autobiografskih elemenata u romanu, kakva je slika vojske koju predočava pisac, po čemu je ovaj roman izraz nezadovoljstva, pobune i nesaglasja sa svetom, po rečima samog autora, navode iz Lagune.

Za čitaoce dela Vargasa Ljose biće zanimljivo i na koji način pitomci iz različitih socijalnih sredina daju različite slike Perua i šta je to što književnost ovog pisca čini univerzalnom, vanvremenom i humanom.

ČITAJTE  Promocija knjige "Srodnici" Jovice Aćina

Neposredno pre Noći knjige koja će se održati 12. juna prvi put na srpskom jeziku biće objavljeni memoari Vargasa Ljose “Riba u vodi“ u izdanju Lagune.

Ova knjiga u naizmeničnim poglavljima, obuhvata sećanja na dve presudne etape u životu Marija Vargasa Ljose: s jedne strane, onu koja počinje krajem 1946, perioda njegovog detinjstva kada mu je rečeno da mu otac nije umro, već da se razveo od njegove majke, i kada ga je upoznao, do 1958. godine, u kojoj mladi pisac napušta Peru i odlazi u Evropu; s druge strane, predsedničku kampanju u Peruu koja se, posle njegovog poraza od Fuhimorija na izborima u drugom krugu, završava 13. juna 1990, drugim putovanjem u Evropu koje, kao i ranije, treba da označi drugi period u životu autora u kojem književnost ponovo “zauzima središnje mesto“.

Krajnje ubeđenje i lična velikodušnost ovde opisani, kao i njegova odlučna i žestoka uverenost i izražajna energija, pretvaraju “Ribu u vodi“ ne samo u strasno i neizostavno svedočanstvo već i u jednu od glavnih knjiga iz celokupnog opusa Marija Vargasa Ljose, navodi beogradski izdavač.

Veliki svetski pisac posetiće Beograd, Novi Sad, izdavačku kuću Laguna i družiće se sa svojim čitaocima u knjižari Delfi u SKC-u 23. juna od 18.30 sati.

Pre Srbije, Ljosa će boraviti u Crnoj Gori od 19. do 22. juna, gde će se takođe družiti sa čitaocima i učestvovati u okruglom stolu “Književni plamen Vargasa Ljose” koji organizuje izdavačka kuća Nova knjiga.

Izvor: B92