Mario Vargas Ljosa proslavio 80. rođendan


Nobelovac Mario Vargas Ljosa proslavio je u ponedeljak u Madridu 80. rođendan, u prisustvu nove životne saputnice Isabel Prejsler, trojice bivših predsednika država, kolege nobelovca Orhana Pamuka i nekoliko desetina uglednih ličnosti iz javnog i kulturnog života.

Na svečanoj večeri, slavni pisac se sa bine kratko obratio prisutnima, oduvao svećice sa rođendanske torte, a potom se posvetio svojim gostima, razgovarajući sa svakim pojedinačno. Među slavnim zvanicama bilo je najviše političara, poput bivših španskih predsednika, Hosea Marije Asnara i Felipea Gonsalesa. Njima dvojici je pripala čast i da otvore i zatvore seminar posvećen peruanskom nobelovcu, dok će besedu održati aktuelni premijer Marijano Rahoj.

Tokom ove nedelje mnogobrojne TV stanice u Španiji i Latinskoj Americi najavile su emitovanje specijalnih programa posvećenih Ljosi, sa posebnim osvrtom na njegov poslednji roman “Trg pet uglova”, koji je nedavno objavljen u Španiji.

Jedini “preživeli” iz generacije hispanoameričkih pisaca koja je promenila tok svetske književnosti rado je viđen gost širom planete. Prošlog leta Ljosa je posetio i našu zemlju, a ispred knjižare u Beogradu na stotine ljudi svih generacija čekalo je na potpis slavnog pisca.

Godinu jubilarnog rođendana Vargas Ljosa dočekao je kao “zaljubljeni nobelovac”, u društvu “nove žene” Isabel Prejsler. Posle šest decenija braka, Ljosa je početkom leta 2015. osvanuo na naslovnim stranama svih španskih tabloida zbog afere sa Isabel, inače bivše žene Hulija Iglesijasa i majke pevača Enrikea. Peruanski pisac je sve vreme odbijao da komentariše privatni život, u međuvremenu se razveo od dugogodišnje supruge, tabloidi su se okrenuli drugim temama, a Isabel je postala i njegova zvanična pratilja na prijemima.

Izvor: Večernje novosti


PROČITAJTE I OVO:  Dobitnik NIN-ove nagrade u Domu kulture „Studentski grad“