Prvi regionalni književni maraton “Beogradski čitač” – 24 sata poezije i proze, održan u Čuburskom parku, okupio je više od 100 učesnika koji su se smenjivali pred mikrofonima kod skulpture “Beogradski čitač”, saopštili su organizatori.

Inicijatorke projekta “Beogradski čitač” Gordana Pešaković, Gordana Vlajić i Tanja Šikić pozvale su poete, prozaiste, aforističare, dramske umetnike, srednjoškolce i osnovce i Srbije i regiona da svi zajedno poklone Beogradu nesvakidašnji kulturni program – 24 sata poezije i proze.

Nakon pozdravnog govora podrške novinara i pesnika Žike Nikolića, prvi regionalni književni maraton “Beogradski čitač” otvorili su mladi pesnici Pete beogradske gimnazije i recitatori Četrnaeste gimnazije. Osim domaćih i regionalnih afirmisanih i nagrađivanih autora svih generacija, predstavili su se i mladi pesnici i prozaisti – članovi Tribine Udruženja književnika Srbije “Mladi dolaze”, ali i recitatori, stend ap komičari, aforističari, glumci.

Bilo je proze i poezije i na stranim jezicima: stranci koji žive u Beogradu govorili su pesme i prozu na jezicima zemalja iz kojih potiču. Organizatori su pružili priliku da se prijave i učesnici koji do sada nisu predstavljali svoje stvaralaštvo. Ovaj dvosatni segment programa imao je najviše učesnika te su svoje pesme i prozu govorili profesori, službenici, studenti, lekari, grafčki dizajneri, prevodioci, muzičari…

Pred ponoć, u sedmom satu književnog maratona, publiku su nasmejali i zabavili stend ap komičari Ana Poznanović, Srđan Slijepčević i Nebojša Grujić. Publika prvog književnog maratona imala je priliku i da čuje audio izdanje knjige Marka Vidojkovića “Kandže”, čiji je narator Segej Trifunović.

Tonski arhiv Radio Beograda je za prvi književni maraton ustupio deo blaga svoje kulturne riznice, u kojoj su ovekovečeni glasovi velikana naše kulture, te su se tokom maratona mogla čuti kazivanja Danila Kiša, Isidore Sekulić, Vaska Pope, Ive Andrića, Miloša Crnjanskog.

U programu književnog maratona, koji je održan od petka, 22. aprila u 18 sati pa sve do subote 23. aprila u 18 časova, bile su i dve radio drame Dramskog programa Radio Beograda – “Nemušti jezik” (narodna pripovetka, režija Radosav Milenković) i “Momački stan” (autori Dimitrije Vojnov i Danilo Bećković). Jedina muzička sekvenca programa bio je nastup pop rok benda “Orasi” čiji je frontmen magistar književnosti i profesor Pete beogradske gimnazije Rasto Jevtović.

Pesme Crnjanskog, Vaska Pope, Slobodana Rakite, ispevane u pop rok maniru, su dodatno pojačale stilsku raznovrsnog književnog maratona “Beogradski čitač”. Pred isticanje 24. sata programa maratona, pesmu Vaska Pope govorio je novinar i pisac Vanja Bulić.

Nesvakidašnji kulturni događaj u Čuburskom parku na Vračaru zatvorio je dramski umetnik Milan Caci Mihailović, koji je kao i Bulić, uz projekat “Beogradski čitač” od samog početka.

Izvor: B92

 

Comments

comments

Related Posts