“Mali kućni ogledi”: 240 eksperimenata koje možete izvesti kod kuće


Među brojnim naslovima koji popularišu nauku, objavljenim u Kreativnom centru, knjiga Mali kućni ogledi zauzima značajno mesto. Ona sadrži veliki broj ideja za naučne eksperimente koje deca bezbedno mogu izvesti sama ili uz malu pomoć odraslih.

Nastali od materijala iz četiri poznate istoimene zbirke ogleda, omiljenih priručnika mnogih generacija dece, Mali kućni ogledi predstavljaju neiscrpan izvor znanja i zabave. Izvodeći neke od 240 ogleda iz knjige, svako dete će zaviriti u nauku i otkriti koliko je ona neodoljiva. Ogledi će takođe podstaći dečju maštu i pokazati im da se nauka nalazi svuda oko nas i da je svako može upoznati.

Osnovna ideja zbirke jeste da čitaoci, izvodeći ove jednostavne eksperimente, očigledno i praktično primene ili provere svoje teorijsko znanje. Svaki odeljak knjige (osobine tela, kretanje, sila, gravitacija, voda, toplota, elektricitet i drugi) sadrži kratko, jezgrovito objašnjenje, a svaki ogled pregledno izdvojene segmente: potreban pribor, način izvođenja ogleda, rezultat, objašnjenje i dodatnu ideju. Svaki ogled je ilustrovan sa po dve ili više ilustracija koje duhovito predstavljaju tok i rezultat ogleda.

Autor Tomislav Senćanski, fizičar i veliki popularizator nauke, odabrao je oglede uz koje fizičke pojave postaju jednostavne i razumljive. Time mlade čitaoce uvodi u carstvo nauke u kojem će kasnije moći samostalno da istražuju i šire znanja.

Svaki ogled u knjizi prate ilustracije naših poznatih ilustratora, pre svega Miroljuba Milutinovića Brade i Nemanje Ristića. Prikazujući sve bitne elemente ogleda, ilustracije deci predstavljaju veliki oslonac u radu. Knjigu je dizajnirao Dušan Pavlić prateći potrebe savremenih čitalaca i pružajući im vedru atmosferu neophodnu za uspešno učenje i igru.

Zbirka Mali kućni ogledi na pregledan i zabavan način vodi decu kroz osnove nauke i pomaže im da u svetu oko sebe uoče delovanje različitih zakona fizike. Ogledi im pomažu da te teorijske postavke razumeju, da ih »ožive« i dožive, i da na taj način postanu prijemčivi za nove radosti u sticanju znanja.

ČITAJTE  Predstavljanje romana Nikole Moravčevića „Marko Mrnjavčević“