Magnum opus ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade i na srpskom jeziku


Izdavačka kuća Treći Trg objavila je magnum opus ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade, Juna Fosea – SEPTOLOGIJA I-II, DRUGO IME!

“Čitanje Foseovih komada i romana znači odlazak na pričest sa piscem čije se prisustvo oseća još snažnije upravo zbog njegove rezervisanosti i povučenosti. SEPTOLOGIJA je jedini roman koji sam pročitao a da me je ubedio u postojanje božanskog, onako kako ga je opisao Majster Ekhart, teolog iz 14. veka, koga je Fose pažljivo čitao: ‘Baš u tami se nalazi svetlo, tako da nam je onda kada smo u žalosti to svetlo najbliže od svih'” (Merv Emre, The New Yorker)

“Samo Fose može da piše ovako! Novi čitaoci koji žele da iskuse istinsku umetnost imaju razloga da se raduju DRUGOM IMENU. Sada je tu, prvi deo Foseovog dugo očekivanog magnum opusa SEPTOLOGIJA. I Fose nas nije razočarao: rečima stvara slike i glasove onako kako niko drugi ne može. Suptilni osećaj prisustva nečeg krhkog i dragocenog pokreće radnju, kao da slom i očaj neprekidno vrebaju ispod površine” (Sindre Hovdenak).

PROČITAJTE I OVO:  Velika knjiga o malim ljudima
PROČITAJTE I OVO:  Robot otkrio čudovište iz Loh Nesa koje je ubio Šerlok Holms

“Čak i da SEPTOLOGIJA nije uopšte autobiografska, u njoj ima misli i osobina koje podsećaju na mene, to kako Asle izgleda, sa svojom sedom kosom. Odlučio sam se da je učinim autofikcijskom tako što ću da udesim da glavni lik liči na mene, da se poigravam žanrom, a da onda pišem na svoj način, kao fikciju. Ali ima tu misli, posebno u onim više esejističkim delovima, koje su bliske mom načinu razmišljanja. Na primer, ta ideja da je Bog toliko blizu da ga ne možete doživeti i toliko daleko da ne možete da razmišljate o njemu. Ali retki srećnici ipak iskuse nešto što bi moglo da se nazove Bogom” (Jun Fose, iz intervijua za The New Yorker)