Lovci na oblake – da li postoje važnije stvari od avantura?


U svetu gde vladaju red i pravila lovci na oblake su autsajderi i otpadnici – najbolje je držati se na pristojnom rastojanju od njih. Za četrnaestogodišnjeg Kristijena oni predstavljaju pustolovinu, nezavisnost i romantiku – sve ono što je čekao otkad zna za sebe.

U Kristijenovom svetu nema okeana, nema kontinenata, već samo na stotine i stotine ostrva koja lebde u atmosferi dovoljno teškoj da ih održi u tom stanju lebdenja… I dovoljno gustoj da kroz nju može da se pliva.
Voda je redak luksuz. Jedino su lovci na oblake dovoljno odvažni da zaplove kroz nebesa puna opasnosti u potrazi za vodom…

Kristijen žudi za bekstvom iz svog bezbednog doma, u kojem više ne može da diše. On bi da putuje i putuje… I tako kad se jednoga dana u školi pojavi nova učenica, Dženin, egzotična i privlačna mlada lovkinja na oblake, on uviđa da mu se ukazala prilika da konačno ostvari svoje snove. Najzad će moći svojim očima da vidi sva ta čudesna, smrtonosna stvorenja koja nastanjuju nebeska prostranstva. Konačno će načiniti taj korak i nazreti kako to izgleda kad si odrastao muškarac.

Ali hoće li Kristijen kad isplovi u nebeski beskraj sa Dženin i njenom porodicom pronaći ono čemu se nadao? Da li će uslišiti želje svoga srca? Ili će ga Dženin samo uvući u vlastitu, po život opasnu avanturu?

* * *

ALEKS ŠIRER rođen je u Viku, na severu Škotske, a danas živi u Somersetu, u Engleskoj. Pisao je za televiziju, radio, film i pozorište i autor je mnogih knjiga za decu, uključujući i delo Brzina tame, koje je ušlo u uži izbor za Nagradu za dečju prozu londonskog Gardijana. Prema nekoliko Aleksovih romana snimani su filmovi i TV serije širom sveta; po jednom su, u Japanu, napravljeni manga strip i anime film. Njegove knjige prevedene su na razne jezike i prodaju se po celom svetu.

ČITAJTE  Mesto na kome je Kafka sagradio svoj „Zamak“