Likovni konkurs: Portret Danila Kiša


Povodom 80 godina od rođenja Danila Kiša, Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo raspisuje “Likovni konkurs: Portret Danila Kiša”. Konkurs je otvoren do 15. aprila.

Danilo Kiš rođen je u Subotici 22. februara 1935. godine, kako kaže u svom delu “Skladište”: „U tom su se gradu (Subotici), dakle, zbile dve krucijalne činjenice moga života što ih je udesio Bog ili Slučaj: tu su se susreli moj otac Eduard Kiš, viši inspektor državnih železnica i pisac Jugoslovenskog reda vožnje železničkog, autobuskog, brodskog i avionskog saobraćaja, i moja majka Milica Dragićević, crnogorska lepotica, prvi put daleko od svog rodnog Cetinja, u poseti kod svoje sestre. Susret redak, možda jedinstven u ono vreme.“ (“Skladište”, 325).

Od 2012. Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo sa ponosom nosi ime ovog velikog svetskog pisca.

Povodom 80 godina od njegovog rođenja Fondacija je 3. februara raspisala “Likovni konkurs: Portret Danila Kiša”.

Portret može da bude u formi crteža, slike, kolaža, grafike, skulpture, reljefa… Portret može biti shvaćen u širem smislu, te ne mora isključivo realistično predstavljati lik pisca.

Radovi se mogu poslati ili doneti u prostorije Fondacije “Danilo Kiš” na adresi Park Ferenca Rajhla 12a (Subotica), Omladinski klub “Skladište”, od 7.30 do 15.30 časova svakim radnim danom do 15. aprila.

Pristigle radove ocenjivaće nezavisna komisija koju čine: Nela Tonković, istoričarka umetnosti, Emil Kadirić, akademski slikar, i Atila Širbik, pisac, urednik literarno-likovnog časopisa “Symposion”.

Radovi će biti izloženi u Galeriji Skladišta, a svi autori koji žele moći će svoje radove pokloniti Fondaciji, koja će ih na čuvanje poveriti Zavičajnom odseku Gradske biblioteke.

Nagrade na Konkursu za portret Danila Kiša biće objavljene nakon odabira najboljih radova, a upoznaće dobitnike sa nekim osobenostima i detaljima iz piščevog života.

ČITAJTE  "Čovek koji je dao reč" - vestern triler tarantinovske atmosfere