Leskovac: Stripove crtalo 500 učenika


Leskovčani ponovo oborili rekord na javnom času. Deca slušala predavanja o devetoj umetnosti

javni-cas_svetozar-markovic

Ćerka tužno kaže svojoj majci: “Opet sam se posvađala sa onim mojim. Ne mogu više da izdržim, doći ću ponovo da živim sa tobom”, a majka joj odgovara: “To ne dolazi u obzir. On mora da plati za sve greške. Ja ću doći da živim sa vama”. Ovo je samo jedna od oko 500 priča koje su učenici leskovačkih osnovnih škola “Josif Kostić” i “Svetozar Marković” prikazali crtajući strip-kaiš. Tako su drugu godinu zaredom postavili rekord po broju učesnika na javnom času strip crtanja stripova u jugoistočnoj Evropi i obeležili 21 godinu rada Škole stripa “Nikola Mitrović Kokan”.

LESKOVAC12_Javni-strip-cas_Predvac-Marko-Stojanovic_FOTO-M-Ivanovic

U dvorištima dveju osnovnih škola deci su predavači otrivali mnoge profesionalne tajne devete umetnosti, pa je lep i sunčan dan postao istinski praznik stripa u Leskovcu. Radoznali mališani su već imali priliku da iskažu svoju kreativnost tako što je 961 učenik OŠ “Josif Kostić” kao i 557 učenika OŠ “Svetozar Marković” poslalo svoj strip-kaiš na konkurs raspisan za sve osnovce i srednjoškolce u Jablaničkom okrugu na kome je učestvovalo 1.878 đaka.

– Ideja je da ovu decu naučimo osnovama strip izražavanja i da ih na taj način zainteresujemo za devetu umetnost. Strip je, pored ostalog i zbog krize izdavaštva, nedovoljno prisutan u njihovim životima iako je izvanredan način da izraze svoje želje, strahove i očekivanja – kaže Marko Stojanović, predavač u Školi stripa. – Nadamo se da će nam se, za neku godinu, pridružiti i ostale škole kako bi u jednom trenutku sva deca u gradu crtala strip.

strip-cas

– Zabavno je. Nemamo svi petice iz likovnog, ali volimo da crtamo strip. Nismo sigurni da ćemo se baviti nekom vrstom umetnošću, ali se na ovaj način baš lepo družimo – pričaju mali strip crtači.

ČITAJTE  Snima se serija po kultnom stripu "The Boys"

Škola stripa “Nikola Mitrović Kokan” od 1998. godine organizuje Balkansku smotru mladih strip autora. To je najstariji festival na prostoru bivše Jugoslavije, a u međuvremenu je postao i najmasovnija strip manifestacija u svetu. Broj njenih učesnika stalno raste. Ove godine će ih biti oko 2.000 iz više od 40 zemalja sveta, a očekuje se dolazak i oko 80 gostiju iz zemlje i inostranstva.

Izvor: Večernje novosti