Ukoliko ste željni dobrih razgovora o književnosti Lagunin književni klub je pravo mesto za vas! Svakog prvog petka u mesecu je okupljanje u knjižari Delfi u SKC-u gde se priča o velikim svetskim piscima i njihovim delima i stvara klub ljubitelja lepe književnosti, klub različitih mišljenja i debata, klub pitanja i traženja odgovora.

Jun mesec će ceo biti u znaku velikog peruanskog pisca Marija Vargasa Ljose budući da će u drugoj polovini juna biti gost Beograda i Lagune. I tema četvrte tribine, 5. juna od 18. sati u Delfi Caféu u SKC-u biće upravo njegov život i stvaralaštvo sa posebnim osvrtom na roman „Grad i psi“, kojim je Vargas Ljosa zadobio međunarodno priznanje. Radnja romana odvija se u vojnoj gimnaziji s internatom gde su pitomci podvrgnuti strogoj vojničkoj disciplini, i gde vladaju nepisana pravila i zakon jačega. Mladi ljudi primorani su da nauče da se uklope u takvu sredinu i žive otuđujućim načinom života, koji im ne dozvoljava da se razvijaju kao ličnosti, i gde su neprekidno potčinjeni i poniženi.

Ovaj roman nije samo žučna kritika uperena protiv surovog ponašanja u grupi pitomaca Vojne gimnazije Leonsio Prado nego i direktan napad na pogrešne predstave o muškosti, o tome čemu ona služi, kao i o posledicama loše shvaćenog vojničkog obrazovanja.

Mario Vargas Ljosa rođen je u Arekipi, u Peruu 1936. godine. Piše romane, drame, eseje, priče. Dobitnik je brojnih priznanja za svoju književnost a kao velika potvrda važnosti i vrednosti dela Vargasa Ljose, usledila je i Nobelova nagrada za književnost 2010. godine.

Izdavačka kuća Laguna objavljuje izabrana dela ovog velikog pisca i knjige koje su nastale u poslednjih nekoliko godina. Ovog meseca biće objavljena i autobiografija Marija Vargasa Ljose, „Riba u vodi“.

O stvaralaštvu nobelovca Marija Vargasa Ljose i njegovoj knjizi „Grad i psi“ u petak, 5. juna od 18 sati u Delfi Caféu u SKC-u govoriće Gordana Mihajlović, prevodilac, Bojana Kovačević Petrović, asistent na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i Uglješa Šajtinac, pisac. Na tribini će biti reči o burnom životu Marija Vargasa Ljose, o značaju romana „Grad i psi“ u kontekstu latinoameričkog buma i začetka Novog romana. Razmatraćemo koliko ima autobiografskih elemenata u romanu, kakva je slika vojske koju predočava pisac, po čemu je ovaj roman izraz nezadovoljstva, pobune i neslaganja sa svetom, po rečima samog autora. Za čitaoce dela Vargasa Ljose biće zanimljivo i na koji način pitomci iz različitih socijalnih sredina daju različite slike Perua i šta je to što književnost ovog pisca čini univerzalnom, vanvremenom i humanom.

Roman „Grad i psi“ je do petka, 5. juna, na popustu od čak 30% u svim Delfi knjižarama i Laguninom klubu čitalaca u Resavskoj 33.

Comments

comments

Related Posts