Američka književnica Harper Li, koja je napisala jedan od najpoznatijih američkih romana 20. veka „Ubiti pticu rugalicu“, objavila je svoj drugi roman ovog leta, nakon više od 50 godina pauze, u svojoj 88. godini.

„Sredinom pedesetih završila sam roman ‘Go Set a Watchmen’ koji prati lik Skaut kao odrasle žene. Moj urednik je bio opčinjen njenim flešbekovima u detinjstvo i naterao me je da napišem roman iz ugla mlade Skaut“, navodi Li.

Tako je nastala „Ubiti pticu rugalicu“, jedna od najuticajnijih knjiga u 20. veku, koja je vremenom postala obavezno štivo u mnogim školama.

„Pošto sam bila mlada autorka, uradila sam kako mi je rečeno. Nisam shvatila da je (originalna knjiga) preživela i bila sam veoma iznenađena i oduševljena kada ju je moja draga prijateljica i advokatica Tonja Karter otkrila. Posle mnogo razmišljanja i oklevanja pokazala sam je nekolicini ljudi. Bilo mi je veoma drago kada su rekli da je vredna objavljivanja. Ponosna sam i zapanjena što će biti objavljena posle svih ovih godina“, rekla je Harper Li.

Radnja romana „Go Set a Watchman“ dešava se pedesetih godina prošlog veka u istom mestu u Alabami kao u romanu „Ubiti pticu rugalicu“. I junaci su isti kao u čuvenom romanu ali su dvadeset godina stariji. Skaut se iz Njujorka vraća u Mejkomb da poseti svog oca Atikusa. Ona se mora suočiti sa ličnim i političkim problemima dok pokušava da shvati stavove svog oca prema društvu i svoja osećanja o mestu u kojem je rođena i u kojem je provela detinjstvo.

Izdavačka kuća Laguna je u junu u novom prevodu Marka Mladenovića ponovo objavila roman „Ubiti pticu rugalicu“, koji je nagrađen Pulicerovom nagradom, pa će objavljivanje romana „Go Set a Watchman“ upotpuniti ovaj klasik svetske književnosti, a prevod je poveren Tatjani Bižić.

Comments

comments

Related Posts