“Kreativnom centru” nagrada na Međunarodnom sajmu knjiga u Banjaluci


Na 24. Međunarodnom sajmu knjiga u Banjaluci, koji se danas završava, nagrada Gomionica za najbolju knjigu za decu dodeljena je Kreativnom centru za knjigu Naša gošća godina koju je napisao Dobrica Erić, a ilustrovala Marica Kicušić.

Nagradu je dodelio žiri ocenјujući celokupnu izdavačku produkciju predstavljenu na 24. Sajmu knjige u Banjaluci, koji se održava od 10. do 16. septembra 2019. godine.

O ovoj nagradi odlučivao je žiri u sastavu: Ranko Risojević, predsednik, prof. dr Mirjana Kuburić Macura i prof. dr Igor Simanović.

„Posebno nam je zadovoljstvo što je neposredno nakon što je objavljena, knjiga Naša gošća godina osvojila ovu nagradu. Objavili smo je u slavu velikog pisca Dobrice Erića, autora mnogih naših knjiga. Znamo da su stihovi iz nje bili posebno dragi autoru i nadamo se da će čitaoci svih uzrasta u njoj uživati“, navela je Milena Trutin, urednica knjige.

Knjiga Naša gošća godina objavljena je u vreme kada se navršava 60 godina od izdavanja prve knjige Dobrice Erića. Pesnik je u posveti naveo da je knjiga napisana po nagovoru „velikog deteta“ Duška Radovića. Priče i pesme o godišnjim dobima nastale su u vreme kada je Dobrica Erić bio član redakcije Poletarca, poznatog časopisa za decu koji je izlazio sedamdesetih godina XX veka. Dušku Radoviću se toliko dopala Erićeva pesma o godišnjim dobima da ga je nagovorio da opiše sve mesece.

Kreativni centar je osvojio osam nagrada Gomionica. Pored ovogodišnjeg priznanja, Gomionica je dodeljena i za izdanja Stilske igre (2014), Vrlo retka pripovetka (2011), Priča o dobroj metli (2011), Knjiga za svaku devojčicu (2009), Tajni život Hranislava Dobrića (2004), Hajduci (2000), kao i za ukupnu produkciju dečje knjige izložene na Sajmu knjige Banjaluci 1999. godine.

PROČITAJTE I OVO:  Svečano imenovanje Delfi knjižare "Slobodan Selenić"