Kreativni centar na sajmu knjiga u Bolonji


Ovog proleća, od 1. do 4. aprila, održava se 56. Međunarodni sajam knjiga za decu u Bolonji, na kome će učestvovati više od 1.400 izlagača iz preko 70 zemalja.

Kreativni centar, koji ove godine obeležava 30 godina postojanja, učestvovaće osamnaesti put na toj najvažnijoj međunarodnoj manifestaciji kada je reč o knjigama za decu.

“Godinama izlažemo na sajmovima knjiga u Bolonji i u Frankfurtu. To su veliki poslovni sajmovi na kojima možete da vidite sve što se u svetu izdaje za decu. Mogu reći da se u tom mnoštvu naša kuća dosta dobro snalazi – svakako nismo najveći, ali smo prepoznatljivi. Jezik dobrih ideja i dobrih ilustracija je univerzalan. Ono što sigurno nisam očekivala kada smo počinjali jeste to da će naše knjige biti uspešne u svetu. Ne zato što nisam verovala u njih, već zato što je to tržište jedno nepregledno more. Kada odete na bilo koji inostrani sajam, vidite na hiljade predivnih knjiga, dobrih ideja i pitate se da li je moguće da i mi nađemo svoje mesto u tom moru. A eto, ispostavilo se da su naše knjige i tamo uspešne. Za 30 godina rada, više od 100 knjiga Kreativnog centra prevedeno je na preko 30 jezika”, ističe Ljiljana Marinković, direktorka Kreativnog centra.

Štand Kreativnog centra, kao i prethodnih godina, biće mesto za razmenjivanje iskustava i utisaka s mnogobrojnim izdavačima i za prikazivanje novina u sopstvenoj produkciji, a urednici ove izdavačke kuće iskoristiće sajam da pronađu nove najbolje naslove za decu, one koje će sledeće godine prevesti i objaviti na srpskom jeziku kako bi deca u Srbiji imala priliku da na srpskom  jeziku čitaju odabranu dečju literaturu.


ČITAJTE  Vodič za decu "Bezbednost na internetu"