„Kreativni centar“ na “Republičkom zimskom seminaru za nastavnike i profesore srpskog jezika i književnosti 2017”


Pedeset osmi tradicionalni Republički zimski seminar za nastavnike i profesore srpskog jezika i književnosti održaće se 9, 10. i 11. februara 2017. godine na Filološkom fakultetu u Beogradu. Društvo za srpski jezik i književnost Srbije, koje je organizator seminara, očekuje da će ovom seminaru prisustvovati više od 800 nastavnika i profesora iz cele zemlje, što je od velikog značaja za dalji razvoj nastave srpskog jezika i književnosti u Srbiji.

Kreativni centar izložiće na toj manifestaciji 9. i 10. februara svoja izdanja namenjena obrazovanju. To će biti dobra prilika da nastavnici pogledaju udžbeničke komplete za srpski jezik i književnost, kao i priručnike i dodatnu literaturu.

U okviru programa Republičkog zimskog seminara za nastavnike i profesore srpskog jezika, u petak, 10. februara, govoriće i profesor Simeon Marinković, koji će održati predavanje pod nazivom Stilske vežbe kao stilske igre u osnovnoj i srednjoj školi. Povod za ovo izlaganje jesu knjige Stilske igre 1 i 2 (napisao Simeon Marinković, ilustrovao Dušan Pavlić), koje sadrže oko 170 književnih oblika nastalih na osnovu basne Gavran i lisica i koje su više puta nagrađene. Cilj ovog predavanja jeste da se praktično i na primerima pokaže vrednost kreativne nastave. Na osnovu basne Gavran i lisica pokazuje se kako učenici mogu stvarati stotine različitih književnih oblika i vrsta, stilova izražavanja, stilskih figura, kao što su: vest, poruka, sonet, idila, biografija, haiku, parodija, zdravica, komedija, socijalna pesma, poređenja, metafore itd.

Prema rečima Simeona Marinkovića, „ovakve stilske igre ili vežbe đaci vole i one im pomažu da dožive radost stvaranja u jeziku“, da „osete sladost od svoga jezika“, kako bi to rekao Vuk Karadžić. Ove knjige mogu mnogo pomoći nastavnicima u realizaciji programa nastave srpskog jezika, kao i u savremenoj organizaciji nastave i podsticanju učenika na kreativnost.

PROČITAJTE I OVO:  "Mentor": O piscu i pisanju