Kreativni centar učestvovaće jedanaesti put samostalno na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu koji počinje danas i traje do 23. oktobra 2016.

Na toj najvećoj i najznačajnijoj izdavačkoj manifestaciji na svetu, koja se održava još od 1949, prošle godine učestvovalo je oko 7100 izlagača iz preko 100 zemalja i oko 170.000 profesionalaca iz sveta izdavaštva, dok je posetilaca bilo 275.000.

Kreativni centar imaće na ovom sajmu sopstveni štand, koji će, kao i prethodnih godina, biti mesto za razmenjivanje iskustava i utisaka s mnogobrojnim izdavačima, kao i za predstavljanje novina iz sopstvene produkcije. Nastup u Frankfurtu prilika je i za susret s mnogim poslovnim partnerima s kojima je Kreativni centar ostvario kontakte na Međunarodnom sajmu knjiga za decu u Bolonji, na kojem izlaže već četrnaest godina.

leto-kada-sam-naucila-da-letimNa sajmu u Frankfurtu će 20. oktobra biti izložen katalog Međunarodne biblioteke za decu u Minhenu – White Ravens 2016 – koji sadrži 200 naslova iz 60 zemalja. Našu zemlju u tom katalogu ove godine predstavlja knjiga Leto kada sam naučila da letim Jasminke Petrović (sa ilustracijama Dobrosava Boba Živkovića). Oznaku White Raven dobijaju knjige koje zaslužuju pažnju zbog univerzalnih tema o kojima govore, zbog svoje izuzetnosti, kao i zbog inovativnog umetničkog ili literarnog stila i dizajna. Knjige moraju da zadovoljavaju visoke kriterijume u vezi s jezikom, sadržinom i umetničkim utiskom, moraju da inspirišu, provociraju i uspostavljaju nove tokove u književnosti.

Izdanja Kreativnog centra prevedena su na više jezika i objavljena su u dvadesetak zemalja – od Engleske do Južne Koreje – u kojima su naišla na odličan prijem kod čitalaca. Kada je reč o njihovim najprodavanijim izdanjima u svetu, knjiga Seks za početnike je najpopularnija i prevedena je na dvadeset šest jezika. Put u svet pronašle su i druge knjige iz edicije Bez dlake na jeziku, kao što su Bonton, Škola, Slatka mala čedovišta, potom knjige iz edicije Šta sve Ana zna i veliki hit – Knjiga za svaku devojčicu (prevedena na sedamnaest jezika) – ali i mnogi drugi naslovi.

Očekuje se da će Kreativni centar u Frankfurtu odabrati mnogo novih, originalnih i zanimljivih knjiga stranih izdavača, koje će u narednom periodu objaviti i ponuditi svojim čitaocima.

Comments

comments

Related Posts