Između dva sajma u ovoj godini jubileja (30 godina od objavljivanja prve knjige) Kreativni centar je objavio blizu 100 naslova domaćih i stranih autora. Ta brojka je značajna ako se ima u vidu to koliko je vremena i pažnje potrebno za pripremu dečjih knjiga, a posebno onih čiji cilj nije samo da zabave već da pokriju sve relevantne teme u vezi sa odrastanjem dece i njihovim vaspitanjem.

Među mnogobrojnim novim naslovima izdvajaju se nove knjige najboljih i najviše nagrađivanih domaćih pisaca za decu. Baštovanov san, zanimljiva priča Jasminke Petrović i Dobrosava Boba Živkovića, namenjena je početnicima u čitanju. Istom uzrastu obraćaju se i Princezino izvinjenje i Princezin globus, dve nove knjige Vesne Aleksić, ovogodišnje dobitnice nagrade Neven. Vesna Ćorović Butrić predstaviće se čitaocima knjigom o jednom žutom balonu, pod nazivom Bongo. Ili: Družina retkih kućnih ljubimaca, a Gordana Maletić romanom Lutanja baštenskih patuljaka. Apatinski pisac Zlatko Vasić, koji je publici poznat po knjizi Čudesno putovanje, za koju je dobio nagrade Neven i Dositejevo pero, na ovogodišnjem sajmu predstaviće uzbudljiv avanturistički roman Šumski derbi.

Najmlađe čitaoce Kreativni centar će obradovati sa dve nove muzičke knjige o Peci, koje se zbog kvaliteta zvuka ubrajaju među omiljena izdanja za decu. Posle velikog uspeha knjiga Peca voli Mocarta i Peca voli operu, na predstojeći Sajam knjiga stižu još dva odlična izdanja iz tog serijala: Peca svira rok, u kojoj Peca putuje u London, prestonicu rok muzike, i Peca svira džez, u kojoj se Peca sa svojim saksofonom zaputio u Nju Orleans.

Deci predškolskog uzrasta Kreativni centar će ponuditi nove slikovnice domaćih autora: poučnu ekološku priču Stanke Brdar Uzbuna u kući belih medveda, nastalu sa željom da kod dece probudi svest o očuvanju životne sredine, knjigu Tri želje mačka Miška Milovana Mračevića, čija se radnja odigrava u mirnom vojvođanskom selu, kao i priču Pravi ljubimac za mene Patriše Anđelković, o hrčku Tihomiru koji željno iščekuje da postane nečiji kućni ljubimac. Edicija Ana i Filip istražuju bogatija je za knjigu Na livadi Simeona Marinkovića i Dušana Pavlića. Osim knjiga domaćih pisaca, među novim naslovima izdvajaju se slikovnica Prutko Džulije Donaldson, autorke poznatog Grozona, koja se svrstava među najpopularnije dečje spisateljice na svetu, i nova priča o čiči Petsonu i mačku Findusu, pod nazivom Pa zar ti baš ništa ne umeš, Petsone?, poznatog švedskog pisca i ilustratora Svena Nurdkvista.

Učenicima školskog uzrasta namenjene su dve zbirke pesama koje će ih povesti u nesvakidašnju čitalačku avanturu: knjiga Dar-mar Dragane Mladenović, s modernim ilustracijama Borisa Kuzmanovića, i Naša gošća godina Dobrice Erića, s maestralnim ilustracijama Marice Kicušić.

Nakon velikog interesovanja koje je kod čitalaca, pre svega roditelja, pobudio prevod knjige Ilustrovani ključ za dečje krize francuskih autorki An Kler Klajndinst i Linde Korace, Kreativni centar je nedavno objavio i njihovu knjigu Ilustrovani ključ za tinejdžerske krize. Napominjemo da će An Kler Klajndinst na predstojećem Sajmu knjiga biti gost Kreativnog centra, Francuskog instituta i Beogradskog sajma knjiga.

Ovo su samo neki od naslova iz ovogodišnje produkcije, kojom Kreativni centar, kao i uvek dosad, nastoji da prati ritam savremene dece, da za njih otvori sve važne teme, da afirmiše savremene edukativne metode i promoviše duh tolerancije i kritičkog mišljenja, čime na najbolji način priprema decu za važan zadatak što stoji pred njima, a to je građenje boljeg društva od ovog u kojem živimo.

Comments

comments

Related Posts