“Kralj Ibi” u Domu kulture „Studentski grad“


U petak, 23. marta sa početkom u 20 časova u Velikoj sali Doma kulture „Studentski grad“ Dramski studio mladih Gradskog pozorišta Bečej izvešće predstavu “Kralj Ibi” Alfreda Žarija.

Primitivni, kukavički, pohlepni i slavolјubivi otac Ibi, na nagovor svoje žene, majke Ibi, ubija čestitog kralјa Venceslasa i njegovu porodicu. Time Ibi postaje kralј Polјske. U početku je popularan kao vladar i obasipa podanike zlatnicima. Međutim, navukao je bes naroda kada je odlučio da pobije sve plemiće i državne službenike i uvede nerazumne poreze. Ruski car Aleksej kreće u vojnu akciju protiv krvavog despota Ibija. Posle poraza, Ibi sa ženom beži u Francusku. U ovoj grotesknoj predstavi Žari koristi šokantno vulgaran jezik, ismevajući društvene norme i plemstvo. Sa druge strane ismeva i konvencionalni teatar.

Komad francuskog književnika Alfreda Žarija bio je idejna preteča pokreta nadrealizma i dadaizma.

Predstava “Kralj Ibi” Dramskog studija mladih Gradskog Pozorišta Bečej je odnela ukupno osam nagrada na Četvrtom festivalu amaterskih pozorišta “Zlatne kulise” održanog u SKC Kragujevac koji je trajao od 15. do 18. marta.


PROČITAJTE I OVO:  Predstava "Nedozvani" Juga Radivojevića