Roman Ono što sam bio višestruko nagrađivane autorke Meg Rozof, objavljen u izdanju Kreativnog centra, kompleksna je priča o prijateljstvu, ljubavi i oslobađanju, koja podseća na bolne trenutke odrastanja i teške izbore s kojima se mladi susreću u životu.

U sivom, obalskom predelu u koji je smeštena radnja romana Ono što sam bio upoznajemo šesnaestogodišnjeg mladića koji je poslat u koledž Sveti Osvald pošto je izbačen iz dva prethodna internata. Njegov otac zahteva da se on „upristoji i postane čovek“, kao da već nije dovoljno teško biti pametan, popularan i sportski nastrojen mladić – baš onakav kakav može da zadovolji očekivanja nastavnika i porodice iz srednje klase. Pritisnut vizijom budućnosti koja mu je nametnuta, on pronalazi beg od svega toga kada upozna Fina, dečaka koji živi sam u kolibi na obali mora. On u Finu vidi osobu kakva bi želeo da bude, ali njegova zadivljenost tim načinom života prikriva stvarnu sliku o dečaku sa obale.

Američka autorka Meg Rozof dobitnica je niza značajnih nagrada za književnost za decu i mlade, među kojima su najznačajnije Nagrada Karnegi, koju dodeljuju britanski bibliotekari, Priznanje lista Gardijan za najbolju dečju knjigu, Nagrada Princ, koju dodeljuju članovi Američke asocijacije bibliotekara, kao i Nagrada Astrid Lindgren – čuveno evropsko priznanje za dečju književnost koje nosi ime poznate švedske književnice i autorke Pipi Duge Čarape, omiljene junakinje dece i odraslih.

Meg Rozof je rođena 1956. u Bostonu, u saveznoj američkoj državi Masačusets.

Čitanje je otkrila u ranom detinjstvu i ono je za nju predstavljalo beg iz sredine u koju se nije uklapala. Svoje tinejdžerske godine takođe opisuje kao nespretne i neprilagođene.

Studirala je engleski jezik i umetnost na Univerzitetu Harvard. Tokom studija je bila na školovanju u Londonu, gde je pohađala čuveni Koledž za umetnost i dizajn Sveti Martin. Nakon završenog fakulteta radila je petnaest godina u oblasti marketinga i izdavaštva. Smrt najmlađe sestre bila je prekretnica u njenom životu, nakon čega je napisala svoju prvu knjigu – Moj sadašnji život – višestruko nagrađivani roman za mlade. Napisala je osam romana, koji su dobili najznačajnije književne nagrade.

ČITAJTE  Predstavlјanje nove Glasnikove kolekcije - NOAR

Živi u Londonu s mužem, ćerkom i psima.


Leave a Reply

Your email address will not be published.