Ime ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za književnost biće objavljeno 13. oktobra, nedelju dana kasnije nego prethodnih godina, saopštio je Nobelov panel koji dodeljuje tu prestižnu nagradu.

Datum objavljivanja dobitnika nagrade je potvrdio član Švedske kraljevske akademije Per Vastberg, prenosi agencija Asošiejted pres.

Uobičajeno je da se Nobelova nagrada za književnost objavljuje u istoj nedelji kada i druge Nobelove nagrade, čije je objavljivanje zakazano za sledeću nedelju. Objavljivanje dobitnika nagrade za književnost pomereno je za sredinu oktobra zbog, kako se navodi, obaveza Akademije.

Određivanje kasnijeg datuma može, usled tajnosti procesa, da pokrene spekulacije o nesuglasicama u Akademiji, ali Vastberg insistira da to nije slučaj.

Na listi kandidata za Nobelovu nagradu za književnost ima autora koji su više puta do sada bili predloženi, a najbolje se kotira japanski književnik Haruki Murakami.

Kandidati su i sirijski pesnik Adonis i kenijski autor Ngugi va Tiongo, ali i američki autori Don Delilo, Filip Rot i Džojs Kerol Outs.

Među imenima mogućih dobitnika ovodišnje prestižne nagrade za književnost su i britanski pisac indijskog porekla Salman Ruždi, češki pisac Milan Kundera koji godinama živi u Francuskoj i norveški dramaturg Jon Fose.

Izvor: B92

Comments

comments

Related Posts