Pisac Vladimir Pištalo održao je u utorak književno veče na evropskom odeljenju Kongresne biblioteke u Vašingtonu. Povod je bilo američko izdanje njegovog romana “Tesla, portret među maskama”.

Ovo je drugo predstavljanje Pištalovog romana “Tesla, portret među maskama” u Vašingtonu.

Ovog puta, čitanju su prisustvovali, između ostalih, mr Obrad Kesić i mr Peter Paul Pajić, legenda Kongresne biblioteke.

Bilo je manje stolica nego posetilaca i sve knjige su rasprodate, navodi se u saopštenju domaćeg izdavača zrenjaninske “Agore”.

Roman je i u Srbiji ostvario nezabeležen uspeh – nakon NIN-ove nagrade i Nagrade Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu, već šest godina jedna je od najprodavanijih knjiga na našem tržištu, ušla je u čitanke za osnovnu školu i gimnaziju.

Objavljena sa uspehom u svim bivšim jugoslovenskim republikama, američko izdanje je 11. prevod ove knjige na neki od stranih jezika.

Pištalov roman preveli su Bogdan Rakić i Džon Džefris (“Tesla, A Portrait With Masks”), a objavio ga je “Graywold Press”, jedan od najpoznatijih američkih izdavača.

Prvo izdanje izašlo je iz štampe 6. januara, a za desetak meseci rasprodata su dva izdanja u rekordnom roku. U Americi je roman objavljen i u formatu audio knjige.

Promocije su održane u Njujorku, Bostonu, Čikagu, Vašingtonu i u nizu drugih univerzitetskih centara. Knjiga je doživela i zapažen odziv kritike, a američki prevod je bio nominovan za prestižnu književnu nagradu “National Book Award” koju je Američko udruženje knjižara ustanovilo 1936. godine.

Izvor: Blic


ČITAJTE  Predstavljanje knjige "Divlji gradovi"

Leave a Reply

Your email address will not be published.