U četvrtak 13. decembra od 19 časova u Kući Đure Jakšića (Skadaraska 34) biće održano književno veče Snežane Ćosić. U okviru književne večeri predstaviće zbirku poezije i kratkih priča Ljubi me i roman Stanica Balkan.

Moderator predstavljanja će biti Olja Ristić.

O knjigama će govoriti Vidak Maslovarić i Veselin Mišnić. Specijalni gosti će biti  Dragan Ristić – Kal i Goran Matić.

Rekli su o zbirci Ljubi me:

Veselin Mišnić – Ova je poezija nešto drugo i drugačije. Pre svega: ljubavna, iskrena, preživljena i nekako čista, mirisna i pomalo nevina. Otuda, ima nečeg Tagorovskog u ovim Snežaninim pesmama. Ovo je prefinjena poezija, potekla iz duše kao vrelo preživljenog, a takvoj poeziji se veruje.

Olja Ristić – Ono što izdvaja pesnikinju Ćosić je njeno književno umeće da kod čitaoca dotakne sva čula, čulo mirisa, ukusa, zvukove, dodire, što je odlika već iskusnih literata. Koloritne raskošne niti mešaju se, pletu, nižu i kreiraju simbolične, tanane slike, a tanano sažeto, pročišćeno u stihu najdublje prodire u srce i misao čitaoca.

Vidak Maslovarić – Utisak pažljivog čitaoca je da je Snežana Ćosić vešt vesifikator, jer joj se dalo da od pera umreži stvarnost i snove, ali ne bez suza (Plač) te će u nekolikim stihovima anticipirati duboku intimu, osamu punu iščekivanja iz koje će jeknuti stihovi.

Snežana Ćosić je zapisala nove redove koji čine značajan prilog savremenoj srpskoj književnosti.

Comments

comments

Related Posts